Tencere ve Tavalarda Kullanılan Plastik Kaplama Malzemeleri Hakkında Bilgi

Tencere ve Tavalarda Kullanılan Plastik Kaplama Malzemeleri Hakkında Bilgi

Tencere ve Tavalarda Kullanılan Plastik Kaplama Malzemeleri Hakkında Bilgi

Politetrafloroetilen(PTFE) Teflon ürünleri yapımında kullanılan sentetik polimerdir. Hiçbir maddeye yapışmayan ve ısıya, kimyasal maddelere, elektriğe, sürtünmeye dayanıklıdır.

Mutfak ürünleri dışında kişisel tüketim ürünleri, dokuma ürünleri, yalıtım malzemeleri, yarı iletken malzemelerin yapımı, kimyasal maddeler gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Amerika’da yapılan araştırmalar, Teflonun ana maddesi olan PTFE’nin toksik olduğunu ve kanser yaptığını belirtiyor. Bu nedenle Amerikada Teflon üreticisi Du Pont milyonlarca dolarlık tazminatları ödemeye mahkum edilmiştir.

Perflurooctanoic Acid(PFOA) maddesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. PFOA maddesi, teflon ve diğer yapışmaz yüzeylerin, şekerleme ambalajlarının, patates kızartması ve pizza kutularının, kağıt tabakların ve lekelere dayanıklı halıların üretiminde kullanılıyor. Amerika’daki bağımsız gözlem kurumu, Çevre Koruma Kurumu’nun hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerde teflona yapışmama özelliğini veren C-8 adlı kimyasalın, insanlarda kanserojen etki yaptığını belirtmektedir. Yapışmayan tavaların, yapışmamasını sağlayan madde budur. Teflon vb yapışmayan yüzeyli tavalarda bulunan bir kimyasal madde, kana karışabiliyor. Hatta, yeni doğan bebeklerin kanında bile çıkabiliyor.

Çevre kuruluşu EPA’ya göre, PFOA’nın kanserojen olması muhtemeldir. Yapışmaz teflon tavaların bir kısmı 230 dereceden itibaren kanserojen bir kimyasal madde olan PFOA yayabiliyor. Sıcaklığın 350 dereceyi geçmesi durumunda bu kimyasalın riski çok yüksektir. Böylece PFOA kimyasalı tavadan gıdaya ve havaya geçmektedir.

Perfloroizobutan(PFIB) Teflonun ana maddesi olan PTFE’nin yüksek sıcaklıkta yakılmasından ortaya çıkan bir floroolefindir. Savaş gazı olarak kullanılmaktadır. En önemli etkilenim yolu solunum sistemidir. Yüksek maruziyette gözlerde, burun ve boğazda irritasyona sebep olmaktadır. Akciğerler hedef organdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir