Televizyon Çocukları Nasıl Etkiliyor Obez Yapıyor Mu

Yurt dışında pek çok ülkede yapılan araştırmalara göre çok fazla televizyon başında zaman geçiren çocukların şişmanlık(obezite) hastalığına yakalandıkları belirtiliyor.

Türkiye’de çocuklara yönelik reklamlar sürekli artıyor. Çocukların reklamlarından etkilenmesinde en önemli kriter yaş.

Okul öncesi çocukların yiyecek tercihlerini televizyon reklamları belirlemekte. Gıda reklamları çocukları fazlasıyla etkilemekte.

Televizyonda şekerli, yağlı ve yüksek kalorili besinlerin reklamlarına yer verilmekte. Meyve ve sebzeyle ilgili hiçbir reklam televizyonda yer almamaktadır. Araştırmalara göre çocuklar yılda 20 bin ile 40 bin arasında reklam izliyor. Çocukların tamamına yakını, televizyona uzun süreler maruz kalıyor. Gıda reklamları özellikle okul öncesi çocukların yeme tercihlerini şekillendiriyor.

Çocukların tamamına yakını, gıda reklamlarında verilen mesajlara inanıyor ve reklamlardaki herşeyi gerçek zannediyor. Yoğun olarak televizyondaki reklamlara maruz kalan çocuklarda ise dikkat eksikliği, odaklanma bozukluğu ve dışardan gelen hiçbir mesaja yanıt vermeme gibi durumlar oluşuyor.

Bol reklam izleyen çocukların satın alınmasını en çok talep ettiği ürünler; çikolata, cips, bisküvi, şeker, gofret, sakız, kahvaltılık mısır gevrekleri, süt ve süt ürünleri, yoğurt, puding, dondurma, şarküteri ürünleri, meyve suları ve gazlı içecekler.

Çocuklar genelde market alışverişi sırasında abur cubur denilen sağlıksız, katkı maddeli, kanserojen katkılarla dolu şişmanlatıcı besinlere daha çok ilgi göstermektedir.

Bu tür reklamlar yasaklanmadığı için çocuklar reklamları oyun olarak görüp reklamlardaki her ürünü ailelerinden istemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir