Televizyon Haberlerine Dikkat Çocuklar Kötü Etkileniyor

Televizyon Haberlerine Dikkat Çocuklar Kötü Etkileniyor

Televizyon Haberlerine Dikkat Çocuklar Kötü Etkileniyor

Son yıllarda Türkiye’de televizyon sektöründa çok sayıda haber kanalı yayın yapmaya başladı. Bu haberleri sürekli izleyen yetişkinlerin çocuklarının haberlerden kötü etkilendiği ortaya çıktı.

Sorumluluk sahibi anneler ve babalar televizyonun karşısına geçip, haberleri seyrederek, hiç farkına varmadan çocukları geleceğe korkuyla bakan, şiddeti ve saldırganlığı benimseyen, televizyonu anne ve babasından daha güvenilir bulan insanlar hâline getiriyor.

5-7 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan araştırmada Haber denince akla gelen nedir sorusuna verilen cevaplara göre her iki çocuktan birinin haberlerden kötü etkilendiği ortaya çıktı.

Haber için; 5 yaş grubu çocukların yarısı insanların ölmesi derken, 5 yaş grubundaki erkek çocukların haber denince aklına gelen ilk bilgiler İnsanların öldürülmesi ve kazalar geliyor.

6 yaş grubundaki kız çocukların yüzde 16’sı, erkek çocukların yüzde 15’i haberi savaş kelimesiyle özdeşleştirmiş durumda.

Hans Magnus Enznsberger’e göre, televizyon kanalları popüler kültürün şiddeti pazarlamasıdır.

Bir olayın haber olabilmesi için de, vuku bulan olayda mühim olanı ayıklayarak sunuma hazırlayacak bir kişi olmalıdır.

İngiltere’de Hull Üniversitesi araştırmacıları Martin Shaw ve Roy Car Hill tarafından yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırma, savaş haberlerinin toplumun yüzde 31’ini tedirgin ve huzursuz ettiğini ortaya koymuştur. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı da savaş haberlerinin aile üyelerinin üzerinde olumsuz tesir bıraktığını belirtmiştir.

Terminatör, Rambo gibi filmlerde filmin kahramanının kötüleri cezalandırması zevkle seyredilmektedir. Aynı ekranda haber bültenlerindeki şiddet unsurlarıyla karşılaşan çocuk, bundan da zevk duymaya başlamaktadır.

Haberlerin etkisiyle başlayan korku, korku nevrozu olarak adlandırılmaktadır. Bunun karakteristik özelliği, belli bir nesneye bağlı olmayan korkulu bekleyiştir.

Korku nevrozuna yakalanan çocuklara sevgiyle yaklaşılmalıdır. Çocukları televizyona teslim edip onun verdiği korkunun şiddet olarak geri dönüşünü izlemektense, biraz zaman ve sevgi vererek, gelecek için mutlu bireyler yetiştirme şansını yakalayabiliriz.

Annenin ve babanın devreden çıktığı, çekirdek aileyi parçalayan kitle iletişim ortamının merkezinde televizyon bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir