Tayvan’ı Tanıyan Ülkeler Hangileridir Türkiye Tayvan’ı Tanıyor mu

Tayvanı Tanıyan Ülkeler Hangileridir Türkiye Tayvanı Tanıyor mu

Çin’de 1949 yılında Mao Zıdong’un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan’a kaçarak adada bağımsızlık ilan edip Tayvan’ı kurdu ancak Çin, Tayvan’ın bağımsızlığını kabul etmeyip bu adanın kendi eyaleti olduğunu öne sürerken Tayvan’ı 14 ülke tanımaktadır ve resmi diplomatik ilişkilerde bulunmaktadır. Türkiye Tayvan’ı tanımamakta ancak Tayvan ile ekonomik ve kültürel ilişkiler kurmaktadır.

Tayvan’ı tanıyan ülkeler;
Afrika kıtası (1 devlet): Esvatini

Avrupa kıtası (1 devlet): Vatikan

Okyanusya kıtası (4 devlet): Marshall Adaları, Nauru, Palau, Tuvalu

Amerika kıtası (8 devlet): Belize, Guatemala, Haiti, Honduras, Paraguay, Saint Kitts ve Nevis, Saint Vincent ve Grenadinler, Saint Lucia

Ayrıca, Afrika kıtasının doğusunda bağımsızlığını ilan eden ancak bu bağımsızlığı uluslararası alanda tanınmayan Somaliland tarafından tanınmaktadır.

Tayvan’ın en fazla mal ihraç ettiği ülke Çin Halk Cumhuriyeti olmasına rağmen bağımsızlık ve tanınma çabalarıyla BM üyeliği istekleri Çin’in vetosu ve tehditleri nedeniyle gerçekleşmemektedir.

Tayvan, Doğu Asya’da Çin’in ve Japonya’nın güneyinde, Filipinler’in kuzeyinde bir adadır. Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik uzakdoğu ülkesidir. Başkenti Taipei’dir.

Soğuk Savaş nedeniyle Batıyla tüm ilişkileri kopan Çin’i, 1970’lerin başına kadar Birleşmiş Milletler’de Tayvan (Çin Cumhuriyeti olarak) temsil etmiştir. 1970’lerde Amerika’nın Pingpong Diplomasisi sayesinde Çin ile Amerika ilişkileri düzelmiş ve Çin Halk Cumhuriyeti(PRC) tüm Çin’i temsilen BM’ye kabul edilirken Tayvan çıkarılmıştır.

Tayvan 1970’lerden beri, BM ve WHO, UNESCO gibi çeşitli BM kuruluşlarına yeniden katılabilmek için büyük bir çaba içerisindedir.

Tayvan’ın nüfusu yaklaşık 23 milyondur.

Tayvan’da yapılan seçimlerden zaferle ayrılan ve Cumhurbaşkanı seçilen ilk kadın Tsai Ing-wen görevine başlamasıyla Çin, iletişim mekanizmasının askıya alındığını açıklamıştı.

Tsai Ing-wen yaptığı konuşmada, Tayvan’ın bağımsızlığını savunarak Çin’e, Tayvan’a saygı duymaları çağrısında bulunmuştu.

“Tayvan’ı Tanıyan Ülkeler Hangileridir Türkiye Tayvan’ı Tanıyor mu” hakkında 2 yorum var

  1. Çin zulmünne karşı verilen haklı bir mücadele sonucu kazanılan bağımsızlık o onurlu ve karekterli güzel tayvanı benim ülkem Türkiye Cumhuriyeti de tanımalıdır tayvanı seviyoruz

  2. Tayvan tanınması gereken bir ülkedir bağımsızlık mücadelesiyle kendilerini çin zulmünden kurtarmış tır dünyaya örnek bir karekterde millettir kendi ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti de bu ülkenin bağımsızlığını tanımalıdır saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir