Tayvan Hakkında Bilgi

Tayvan Hakkında Bilgi

Tayvan Hakkında Bilgi
Filipinler’in kuzeyinde ve Çin ile Japonya’nın güneyinde bulunan bir ada olan Tayvan, pek çok ülke tarafından tanınmayan, Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik uzakdoğu ülkesidir.

Tayvan’ın başkenti Taipei’dir.

1949 yılında Çin’de sosyalizm ilan edildiğinde bu sosyalizmden kaçan Çinliler tarafından kuruldu.

1971 yılına kadar Birleşmiş Milletlere üyeyken 1971 yılında Tayvan üyelikten çıkarılarak yerine Çin Halk Cumhuriyeti alındı.

Tayvan, uluslararası kuruluşlara Çin Taypesi adı ile üye olmuştur. Nüfusunun yüzde 90’ından fazlası Han Çinlisi olan bu ada Çin Halk Cumhuriyeti ile yoğun ticari ilişkilerde bulunmakla birlikte kıta devletiyle karşılıklı silahlanma durumu da söz konusudur.

Tayvan’ın en fazla mal ihraç ettiği ülke Çin Halk Cumhuriyeti olmasına rağmen bağımsızlık ve tanınma çabalarıyla BM üyeliği istekleri Çin’in vetosu ve tehditleri nedeniyle olmamaktadır.

Tayvan’ı (Çin Taypesi) 19 ülke tanımaktadır ve resmî diplomatik ilişkilerde bulunmaktadır. Türkiye Tayvan’ı tanımamakta ancak Tayvan ile ekonomik ve kültürel ilişkiler kurmaktadır.

Tayvan’ı tanıyan ülkeler;
Afrika (2 devlet): Burkina Faso, Svaziland

Avrupa (1 devlet): Vatikan

Okyanusya (6 devlet): Kiribati, Marshall Adaları, Nauru, Palau, Solomon Adaları, Tuvalu

Orta, Güney Amerika ve Karayipler (10 devlet): Belize, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Nikaragua, Paraguay, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir