Tacikistan Nerededir Tacikistan Cumhuriyeti Hakkında Bilgi

Tacikistan Nerededir Tacikistan Cumhuriyeti Hakkında Bilgi

Asya kıtasında bulunan Tacikistan’ın güneyinde Afganistan, batısında Özbekistan, kuzeyinde Kırgızistan ve doğusunda Çin Halk Cumhuriyeti bulunur. Yaklaşık 8 milyon nüfusa sahip ülkenin yüzölçümü 143 bin 100 kilometrekaredir. Nüfusunun önemli bir bölümü kırsal alanlarda yaşar. Topraklarının yüde 93’ü dağlıkdır.

Ülkenin yüzde 80’i Tacik, yüzde 15,3’ü Özbek, yüzde 2,2’si Rus ve Kırgız kökenlidir. Ülkede konuşulan diller Tacikçe, Rusça ve Özbekçe’dir.

Ülkenin denize kıyısı yoktur. Denize kıyısı olmadığından ve bulunduğu yükseklikten dolayı sert bir iklime sahiptir.

Tacikistan’ın 9 Eylül 1991 tarihinde bağımsız olmasının hemen ardından ülkede bir iç savaş başladı. 1992-1993 yıllarında şiddetlenen çatışmalar, 1997 yılında hükümet ile isyancılar arasında uzlaşmanın sağlanmasıyla son buldu. 6 Kasım 1994 tarihinde yapılan referandumda yüzde 88 oyla yeni anayasa kabul edildi. Tacikistan’da 2000 yılından itibaren istikrar sağlanmış ve ülkenin yeniden inşasına başlanmıştır.

Türkiye’nin Tacikistan ile ekonomik ve ticari ilişkileri, 1992-1997 yılları arasında Tacikistan’da yaşanan iç savaş nedeniyle diğer Orta Asya ülkelerine kıyasla daha yavaş gelişmiştir.

Türkiye, 16 Aralık 1991 tarihinde Tacikistan’ın bağımsızlığını tanımıştır.

2001 yılında Amerika’nın Afganistan’da Taliban’ı devirmek için başlattığı işgalde bu ülkedeki Tacikler de zor durumda kaldı. Taliban, Amerika’nın işgali sırasında binlerce Tacik vatandaşını öldürmekle tehdit etti.

Tacikistan’ın başlıca iktisadi varlığı, alüminyum ve pamuk üretimi oluşturmaktadır.

Alüminyum ve pamuğun en önemli alıcısı Türkiye’dir. Türkiye, Tacikistan’ın ilk dört ticaret ortağı arasında yer almaktadır.

1 TL = 2,159 Tacik Somonisi etmektedir.

Tacikistan ekonomisi büyümesini sürdürüyor, büyümesinde en önemli etken, üçüncü ülkelerden Tacik göçmen işçilerin gönderdikleri dövizlerdir.

Tacikistan, Orta Asya su kaynaklarının yüde 60’ına sahip olmasına karşın, bu kaynakların ancak yüde 5’inden yararlanabilmektedir.

Türkiye’den Tacikistan’a altı ay içinde 60 gün vizesiz gidilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir