Türkiye’de 18 Milyon Öğrencinin Becerilerine Göre Sportif Etkinlikleri Belirlenecek

Türkiye'de 18 Milyon Öğrencinin Becerilerine Göre Sportif Etkinlikleri Belirlenecek

MEB ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında MEB’e ait tesisler okul dışı zamanlarda gençlik ve spor faaliyetlerinde kullanılacak.

MEB’e bağlı kurumlarda eğitim öğretime devam eden 18 milyon öğrencinin becerilerine göre sportif etkinlikleri tespit edilecek ve bu sırada eğitimleri yürütülecek.

Sporda yetenekli öğrencileri Gençlik ve Spor Bakanlığı tespit edecek, öğrencilerin yetkinliklerine göre eğitilmesi için gerekli düzenlemeleri ise Millî Eğitim Bakanlığı yapacak. Bu kapsamda yönetmelik ve okullardaki müfredatlar gözden geçirilecek.

Protokol uygulamasıyla okul bahçelerine spor salonu yapılıyor, sportif etkinliklerde beden eğitimi öğretmenleri görev alıyor ve halk eğitim merkezlerinde sportif kurslar açılıyor.

Asıl uygulama, 2017-2018 eğitim öğretim yılında, yani bu sportif tarama testlerinin hayata geçirilmesi öngörülüyor. Bu yıl eylül, ekim aylarında sportif taramaları Gençlik ve Spor Bakanlığı yapıp, çocukları ona göre yönlendirecek.

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Uygulama esnasında karşı karşıya kalabileceğimiz pratik güçlükler nelerdir, bu güçlükleri nasıl aşabiliriz üzerine il müdürlerimizle ortak bir toplantı düzenledik. Her iki bakanlık da çok büyük insan kitlesine, kalabalık bir insan nüfusuna hitap ediyor. Burada aldığımız kararlar taşrada, yerelde uygulanırken ne tür güçlükler ortaya çıkabilir, bilemeyebiliriz. İl müdürlerimize protokolü okumalarını, protokolle ilgili aksayabilecek yönleri tespit etmelerini, bu toplantıda gündeme getirmelerini söylemiştik. İl müdürlerimiz hazırlıklı olarak geldiler. Zaten bir kısmı protokolün belli maddelerinin uygulamasına başlamıştı. Bu anlamda ortaya çıkabilecek güçlükleri burada dile getirdiler. Bizler bakanlık bürokrasisi olarak kendilerine yol gösterdik. Alınması gereken tedbirler varsa bunları alacağımızı deklare ettik. Zannediyorum, illerine döndükten sonra bu protokol çok sağlıklı bir şekilde hayata geçecek.

Hayalim, 2020’li yıllarda olimpiyatlarda Gençlik ve Spor Bakanlığının tespit ettiği, Türkiye için öncelikli, olimpiyatlarda yetişmiş, hem sportif eğitimi almış hem de akademik eğitimini almış, ne konuştuğunu bilen, nerede ne yapması gerektiğini bilen başarılı sporcularımızın yetişmesi. Umarım bu protokolle bu yönde bir adım atmış oluruz. 2020’li yıllarda bu protokol sayesinde olimpik başarı elde etmiş çok sayıda sporcumuz olur diye ümit ediyorum.”

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik ise, yapılan protokolle her iki bakanlığın sahip olduğu bütün verilerin paylaşılacağını ve 5. sınıftan itibaren bütün öğrencilerin sportif yetenek taramasına başlanacağını belirtti. Sportif yetenek taramasının, şimdiye kadar çok arzu etmelerine rağmen geliştiremedikleri bir uygulama olduğunu anlattı.

Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon 850 bin lisanslı sporcunun 1 milyon 520 bini Millî Eğitim Bakanlığının kapsamında öğrenci durumunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir