Soykırım Ne Demek Soykırım Yapan Ülkeler

Soykırım Ne Demek Soykırım Yapan Ülkeler

Soykırım; ırk, milliyet, etnik ve din farklılıkları nedeniyle insan gruplarının yok edilmesidir.

Örnek vermek gerekirse Fransızların Cezayirlilere, Amerikalıların Kızılderililere ve Çinlilerin Doğu Türkistan Türklerine karşı giriştikleri kitlesel insan kıyımlarıdır.

Emekli 2 Fransız generalin Le Monde’da yayınlanan itiraflarına göre; Fransızlar 1954-1962 yılları arasında Cezayir’de en az 1 milyon Cezayirliyi katletmiş, 1965-1966 yıllarında Endonezya ordusu bir milyon komünisti ve ailelerini öldürmüş, 1975-1979 yılları arasında Kamboçya’da Kızıl Kmerler 1.7 milyon Kamboçyalı’yı katletmiş, 1994’de Ruanda’da 500 bin Tutsi, Hutular tarafından öldürülmüş ve 1991’den sonra Bosna-Hersek ile Kosova’da binlerce Müslüman ise Sırp vahşetine maruz kalmıştır.

Ermeni yalanlarının aksine, 1915 yılında Doğu Anadolu bölgesindeki Ermenilerin daha güvenli topraklara göç ettirilmesi uygulaması, Ermenilerin ve cephelerin güvenliğini sağlamaya yönelik bir tedbir alma faaliyetidir ve 1948 yılında BM soykırım tanımı ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur.

Ermeniler Doğu Anadolu’da savaş ve göç sırasında kayıplar verdi ancak bu kayıplar, Doğu Anadolu’da yaşanan isyanlar nedeniyle asayişin sağlıklı olarak sağlanamaması, araç, yakıt, gıda, yetersizliği, eşkıya saldırıları, ağır iklim koşulları ile salgın hastalıklar nedeniyle meydana gelmiştir. Hiçbir şekilde kasıtlı ve planlı bir katliam söz konusu değildir.

Aslında Ermeniler, geçmişte hâkimiyeti altında yaşadıkları devletlere ihanetlerinden dolayı birçok kez buna benzer göç hareketlerine tabi tutulmuşlardır. Sasaniler 379’larda 70 bin Ermeni’yi İran’a, Bizanslılar 651 yılında çok sayıda Ermeniyi, Kayseri, Adana ve Çukurova bölgelerine, yine Bizanslılar 1025’lerde Doğu Anadolu’daki 40 bin Ermeni’yi Sivas ve Kayseri’ye, Memluklar 1250’lerde 10 bin kadar Ermeni’yi Mısır’a, 1743’de İranlılar, 24 bin Ermeni’yi İran içlerine ve 1777’de Kırım’ı işgal eden Ruslar, bölgedeki binlerce Ermeni’yi steplere sürmüştür.

Tarih boyunca sayısız göç ve sürgün olayına maruz kalan Ermeniler, bunların hiç birini gündeme getirmeden, sadece 1915’te Osmanlı devleti tarafından yer değiştirmeye tabi tutulmalarını sözde soykırım adı ile sorun haline getirmeye çalışmaktadırlar. Bu tavır, maksatlı ve Türkiye’nin bütünlüğünü bozmaya yönelik politikaların bir ürünüdür. Bazı ülkelerin, Afrika ve Balkanlarda yaşanmakta olan gerçek anlamdaki soykırım hareketlerine seyirci kalarak, sözde Ermeni soykırımı yalanlarına destek vermeleri de bunun en açık göstergesidir.

Azerbaycan topraklarını işgal eden Rusların askerleriyle koruduğu, Amerika’nın mali destek sağladığı Ermenistan bugün kukla bir devlet olarak bağımsızlığını kaybetmiş durumda geri kalmış bir ülke olarak sömürgeci ülkelerin dediklerini papağan gibi tekrarlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir