Hazır Gıdalardaki GDO’lu Soya Tehlikesine Dikkat

Hazır Gıdalardaki GDO'lu Soya Tehlikesine Dikkat
Hazır Gıdalardaki GDO’lu Soya Tehlikesine Dikkat

İnsan sağlığını mahveden genetiği değiştirilmiş Soya içerikli gıdalara dikkat! Soya kaynaklı insan sağlığına olumsuz etkileri bulunan ağır metallerden ilki manganezdir. Soyalı gıdalardan elde edilen manganez diğer besinlerden gelebilecek manganezden çok daha yüksek seviyelerdedir.

Manganez: Büyüme, üreme, yaraların iyileşmesi, beyin fonksiyonları, tiroid ve böbrek üstü bezlerinin sağlığı ile şeker, insülin ve kolesterol metabolizmasında önemli rol oynayan bir eser mineraldir.

Soyalı gıdalar, ayrıca içerdikleri yüksek orandaki ağır metaller ve hormon taklidi yapılar nedeniyle özellikle bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar için önemli risk faktörleri taşımaktadır.

GDO’lu soyalı mamalarla beslenen bebekler, emzirilen bebeklerden ortalama 80 kez daha fazla manganez alabilmektedirler.

Bebekler ve yeni büyüyen çocuklarda bu büyük bir sorundur çünkü bu küçük bedenlerde ince bağırsak çok daha geçirgen bir yapıya sahiptir ve fazlalık manganezi parçalayacak karaciğer henüz tam gelişmemiştir.

Büyümekte olan beyin ve diğer sinir sistemi dokuları toksik ölçülerdeki manganezden en çok zarar gören yapılardır.

2000 yılı Eylül ayında Kalifornia’da bir konferans veren David Goodman, soyalı mamalardaki aşırı manganez seviyelerinin bebeklerde öğrenme yetersizlikleri, dikkat toplama güçlükleri ve hatta şiddet belirtilerine yol açabileceği konusunda uyarmıştır.

Dikkat odaklama güçlüğü yaşayan çocuklar ile tutuklanan çocuklarda yapılan birçok saç mineral analizinde aşırı manganeze rastlanılmıştır.

Soyanın dünya çapında mucize bir sağlık besini olarak tanıtılmasının arkasında yatan asıl neden, hazır gıda endüstrisinin gelirlerine gelir katma çabasıdır. Çünkü bu endüstrinin paketlemeye ve uzun süreli muhafazaya en elverişli yağları, soya yağlarıdır.

Soya bitkisi, doğada kendisini savunma sistemleri en çok gelişmiş bitkiler arasındadır. Bu nedenle soya içeren birçok besin, günümüz modern gıda üretim yöntemlerinin ya da evde pişirme uygulamalarının kolay kolay yok edemediği anti-gıda faktörleri ve toksinler içerir.

Bisküvi, kraker, puding, bitkisel yağ, bebek maması, çikolata ve gofret gibi pek çok gıda ürününde insanları kanser yapan genetiğini bozan GDO içeren Soya Lestini var.

Soyadan elde edilen soya proteinleri dünyada ve Türkiye’de sosis, salam, köfte, hamburger ve sucuk gibi et ürünlerinin hazırlanmasında hem teknolojik nedenlerle ürün kalitesini iyileştirme amaçlı, hem de ürün maliyetlerini azaltıcı yönde et ürünlerinde katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

GDO içerebilen katkı maddeleri: Bitkisel yağ, Dekstroz, Dokulu bitkisel protein, Fruktoz, Kanola yağı, Laktik asit, Mısır şurubu, Mısır nişastası, Mısır yağı, Maltodekstrin, Margarin, Pamuk yağı, Pirinç, Sitrik asit, Soya lesitini, Soya proteini, Soya unu, Soya yağı, Yüksek fruktozlu mısır şurubu

GDO’lu üretimin yüzde 99’unu Amerika, Arjantin, Kanada ve Çin yapıyor.

Türkiye ise GDO’lu üretimin yüzde 90’ından fazlasını oluşturan 4 ana üründe, yani pamuk, soya, kanola ve mısırda ithalat yaparak adım adım insanların zarar göreceği gıdaların üretimine devam ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=3nV8M2LCpzo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir