Galatasaray’ın 1959 Yılı Öncesi Tüm Şampiyonlukları Kabul Ettiği Ortaya Çıktı

Galatasaray'ın 1959 Yılı Öncesi Tüm Şampiyonlukları Kabul Ettiği Ortaya Çıktı

Galatasaray’ın 1959 Yılı Öncesi Tüm Şampiyonlukları Kabul Ettiği Ortaya Çıktı

Belgelerle ortaya çıkan tarihi bir gerçek olmasına rağmen sadece Galatasaray’a yaramadığı için bu duruma itiraz eden Galatasaray Spor Kulübünün daha önce 2 kez 1959 yılı öncesi şampiyonlukları kabul ettiği ortaya çıktı.

17 Mayıs 2018 tarihinde Galatasaray Spor Kulübü resmi internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor:
“Milli Küme’de Galatasaray’a karşı forma giymek zorunda kaldığı karşılaşmada takımının tek golünü attı. Antrenörünün ısrarlarıyla Galatasaray’a rakip olan ve bu durumdan dolayı üzüntü duyan Gündüz Kılıç, ertesi günkü Fenerbahçe maçında dört gol atarak 4-3’lük galibiyete katkıda bulunacaktı. Ankara Demirspor, tarihteki tek Türkiye şampiyonluğunu kazandığı 1947 yılındaki finalde ise Fenerbahçe’yi 3-0 ve 6-0 yenerken Gündüz Kılıç da Ankara Demirspor forması giyiyordu.

Kaynak: galatasaray.org/haber/kulup/baba-gunduz-kilic/39689

Galatasaray Spor Kulübü, 2008 yılında yayımlatmış olduğu “Galatasaray Spor Kulübü – Yüzyılın Öyküsü” isimli kitabında 1959 yılı öncesi şampiyonlukları kabul ettiği görülüyor. Kitapta ilgili kısımda şu ifadeler yer alıyor

“…Bu olaydan sonra toplanan Futbol federasyonu Ankara’da yapılması gereken maçı da iptal ederek, Galatasaray’ı 1939 yılı milli küme şampiyonu olarak ilan etmişti. Bu şampiyonluk ile otuzlu yılların başından beri sıkıntılı ve şampiyonluklardan uzak bir dönem yaşayan Galatasaraylılar yeniden moral buluyordu. Galatasaray’ın kazandığı bu şampiyonluk, İstanbul ligi sonrasında Türkiye geneli itibarıyla düzenlenen bir organizasyonda kazandığı ilk şampiyonluktu. Galatasaray artık sadece bulunduğu kent düzeyinde değil, aynı zamanda Türkiye genelinde de şampiyonluk kazanmış bir takımdı.”

Galatasaray Lisesi mezunu olan, Galatasaray Lisesi Müdürü Tarihçi Prof.Dr.Vahdettin Engin, “Bu ülkede 1900’lerin başından beri futbol oynanıyor. Taraftarlığı bırakıp bir spor tarihçisi olarak değerlendirdiğim zaman 1959 öncesi şampiyonlukların tescil edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Türkiye Lig Tarihi Süper Lig Şampiyonluk Sayıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir