Rıza Sarraf’ın Tüm Mal Varlıklarına El Konuldu

Rıza Sarraf'ın Tüm Mal Varlıklarına El Konuldu

İran ve Türkiye vatandaşlıklarına sahip 12 Eylül 1983 Tebriz doğumlu Rıza Sarraf (Reza Zarrab) Türkiye’de faaliyet gösteren Royal Holding’in sahibidir, şarkı sözü yazarıdır ve Ebru Gündeş ile evlidir.

Banka dolandırıcılığı ve kara para aklamanın yanı sıra Amerika’nın İran’a yönelik ambargosunu delmek suçlamaları ile 19 Mart 2016’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Miami kentinde göz altına alınmış, ardından mahkeme tarafından tutuklanmıştır.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca şüpheli Rıza Sarraf ve yakınları hakkında soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, Rıza Sarraf ve yakınlarının mal varlıklarına el konulmasına karar verildi. Mal varlıklarına el konulan isimler arasında Rıza Sarraf ile Ebru Gündeş’in kızı Alara Sarraf da bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri diğer bir yabancı devlet lehine siyasal ve askeri casusluk maksadı ile temin ettiğine, mal varlığını kaçırma girişiminde bulunduğuna dair bilgilere ulaşıldığından şüpheli Rıza Sarraf ve diğer şüphelilerin, gerek atılı suçu işleyip işlemediği hususunda inceleme yapmak, gerekse mal varlığı değerlerinin işlenen bu suçlardan kaynaklanmış olma ihtimali, mal varlığı değerlerini kaçırmasının önlenebilmesi amacıyla atılı suçun işlendiğine dair bulgu ve emarelere ulaşılmış olması, gecikmesinde sakınca bulunan hallerin mevcut olması nedeniyle şüpheli Rıza Sarraf ile çocuğu Alara Sarraf’ın ve belirtilen kişilerin taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarına, banka, şirketler ve diğer tüm kurumlar nezdindeki tüm hak ve alacaklarına, şirket hisselerine (tüm mal varlıklarına) el konulmasına karar verildi.

İran yaptırımlarının delinmesi konusunda çalışmalar yapan ve hem İran’daki Babek Zencani hem de Zarrab meselesini yakından izleyen Washington merkezli Demokrasileri Koruma Merkezi’nden Emanuele Ottolenghi, Zarrab’ın Amerika’da tesadüfen yakalanmadığını tatil seyahati senaryosuyla Amerika’ya gittiğini iddia ediyor.

Ottolenghi, ”Zarrab, İran’da Zencani’nin idam cezasına çarptırıldığı davanın sürdüğü günlerde tüm varlıklarını satışa çıkardı ve Amerika’ya gidip tutuklandı. Zarrab’ın iş ortağının Tahran’da idam cezasına çarptırılmış olması, kendiliğinden yetkililere başvurma kararını etkilemiş olmalı.

Bir Türk vatandaşının, tatil için bile olsa, Amerika’ya gelmek için vizeye başvurması gerekiyor. İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu, onun kim olduğunu bilerek kendisine bir vize verir mi? Bu, mümkün görünmüyor. Çok daha muhtemel olan ise bir anlaşmayı müzakere etmiş olmaları ve kendisine seyahat için belgelerin verilmiş olmasıdır.

Zarrab’ın Amerikalıların sağlayabileceği zırha ihtiyaç duymasının bir nedeni de, peşinde olanlar arasında İranlıların da bulunmasıdır.

Zencani davasının sonuçlanmasının ardından hedefte olduğunu düşünüyorsa Zarrab için en güvenli ülkelerden biri Amerika’dır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir