Peklik Hastalığı Nedir Tedavisi

Peklik Hastalığı Nedir Tedavisi

Peklik kalın bağırsağın düzenli aralıklarla boşaltılamamasıdır.

Dışkılama seyrek ve ağrılı olurken dışkı sert, kuru ve kötü kokulu olur ve peklik çeken kişinin karnı şiş, rahatsız, gergindir ayrıca ağız kokusu, baş ağrısı ve yorgunluk gibi durumlar da olabilir.

Peklik, özellikle kalp ve damar hastalıkları ve birçok hastalık için çok zararlıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda pekliğin, birçok hastalığa yatkınlığı artırdığı ve kesinlikle önlenmesi gereken bir durum olduğu vurgulanıyor.

Sağlıklı yetişkin bireyler günde bir kez dışkılar ve kalın bağırsaktaki tüm dışkıyı boşaltabilir. Dışkı çok katı ya da sulu olmaz ve dışkılamak sıkıntısız gerçekleşir. Günde iki kez, iki günde bir kez çıkmak da olağandır. Bunların dışındaki durum peklik sayılır.

Posalı besin ve yeterli sıvı almama, tuvalete gitmeye üşenme, periyodik aralıklarla tuvalete gitmeye alışmama, ev dışındaki tuvaletlerin yetersizliği, tuvalete gitmeye iğrenme, dışkıyı tutmaya alışma, şişmanlık, hareketsizlik, bağırsak kaslarında zayıflama, sinirsel ve ruhsal gerginlik ve yorgunluklar, istemdışı çalışan sinir sistemi dengesinin bozulması, pekliğe yol açabilir.

Herhangi bir hastalık nedeniyle oluşmayan peklik beslenme tarzı değiştirilerek düzeltilir.

Her gün en az iki öğün sebze ve meyve yemeli, yeterli miktarda sıvı alınmalı, kabızlığa yatkın kişiler sabah aç, gece yatarken ılık su, meyve suyu içmeli; incir, bal, kayısı ve erik gibi meyve marmelatı yemeli. Her sabah ve gece yatmadan önce tuvalete gitmeli, belli bir süre beklemeli, buna alışmalıdır. Tuvalete gitmeye üşenilmemeli, acele edilmemeli, hareketsizlikten kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir