Papa Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti Olarak Tanıma Planından Derin Endişe Duyuyor

Papa Amerika'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti Olarak Tanıma Planından Derin Endişe Duyuyor

Vatikan’daki Papa 6. Paulus salonunda yapılan genel kabul oturumunda Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Amerika’nın Kudüs planına özel olarak değindi.

Papa Franciscus, “Benim düşüncelerim Kudüs’le. Son günlerde ortaya çıkan durum nedeniyle duyduğum derin endişe karşısında sessiz kalamam.

Kudüs hem Yahudiler hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için kutsal tek şehir. Bu üç dinin de ibadet yerlerini bünyesinde bulunduruyor ve bu nedenle barışa yönelik özel bir yeri olduyor.

Korunmuş kimliğiyle kutsal topraklar, Ortadoğu ve dünyanın bütünü yararına bilgeliğin ve ihtiyatın hakim olması için Tanrı’ya dua ediyorum” diye konuştu.

İsrail, 5 Haziran 1967 tarihinde Doğu Kudüs’ü işgal etti.

1980’de İsrail meclisi kabul ettiği bir yasayla tek taraflı olarak Kudüs’ü doğusuyla batısıyla İsrail’in birleşik başkenti ilan etti. Buna karşılık BM Güvenlik Konseyi, 1980 yılında İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti.

Amerika dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs’ü işgal altında sayıyor. Ayrıca hiçbir ülke Doğu veya Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımıyor. İsrail’i tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv’de bulunuyor.

Kudüs’te yarım asırdır devam eden işgal, Amerikan Başkanı Donald Trump’ın burayı İsrail’in başkenti olarak tanıma planıyla yeni bir döneme girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir