Hurma Palm Olein Yağı Nedir Nerelerde Kullanılır Üretimi İçeren Ürünler

Hurma Palm Olein Yağı Nedir Nerelerde Kullanılır Üretimi İçeren Ürünler

Hurma Palm Olein Yağı Nedir Nerelerde Kullanılır Üretimi İçeren Ürünler

Palm (hurma) yağı çekirdek dışında palm kabuğundan da üretiliyor.

2016 yılında dünya bitkisel yağ üretiminin 64,5 milyon tonu palm, 7,64 milyon tonu palmiye çekirdeği yağından oluştu. Saf Palm yağı 17,22 milyon ton üretildi.

Palm yağı üretiminde Endonezya ve Malezya ilk sırada yer alıyor.

Türkiye’de ikinci sırada tüketilen palm yağının tamamı ithalata dayanmaktadır. 2015’te 507 milyon dolarlık palm yağı ve küspesi ithalatı yapıldı.

Türkiye’de, 2015 yılında 710 bin ton olan palm yağının yüzde 79’u margarin, yüzde 5,1’i sıvı yağ üretiminde, yüzde 15,9’u gıda, yem, boya gibi diğer alanlarda kullanıldı.

Palm yağının gıda sanayinde ağırlıklı olarak margarin üretiminde, unlu mamuller, pasta, çikolata, dondurma vb ürünlerde, kızartmalık yağ olarak restoranlarda yaygın olarak tüketilirken ayrıca kozmetik sektöründe de şampuan, sabun, cilt losyonları gibi ürünlerin üretiminde de palm yağı kullanılmaktadır.

Dünya sıvı yağ üretiminin yüzde 34,5’ini palm yağı oluşturmaktadır. 2016 yılında üretilen 64 milyon 500 bin ton palm yağının 47 milyon 485 bin tonu ihraç edildi. Son 5 yılda dünya palm yağı üretimi yüzde 14,4 oranında arttı.

Türkiye toplam bitkisel yağ kullanımında 710 bin ton kullanım ile palm yağı ikinci sırada yer almaktadır. Ülke olarak 2015 yılında kullandığımız 2 milyon 769 bin ton yağın, dörtte biri palm yağından oluştu.

Palm yağının 445 bin tonu margarin üretiminde 113 bin tonu gıda, yem, boya gibi diğer alanlarda, 35 bin tonu da sıvı yağda kullanıldı. Geri kalan 117 bin tonun 116 bin tonu margarin ihracatına, 1000 tonu ise sıvı yağ ihracatına gitti.

Dünyada kanola ve soya fasulyesinin GDO’lu üretiminin fazla olması Türkiye’de yağlı tohumlu bitkilerin daha fazla üretilmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur.

Dünya genelinde en fazla üretilen yağlı tohumlar: soya fasulyesi, kanola (kolza), pamuk tohumu, ayçiçeği, yerfıstığı ve palm çekirdeği.

Türkiye’de yağlı tohumlu bitkilerden ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir, zeytinyağı, pamuk gibi ürünlerin üretimine yönelik potansiyel bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir