Orta Okul 8. Sınıflar İçin Lise Tercih Kılavuzu Yayınlandı

Orta Okul 8. Sınıflar İçin Tercih Kılavuzu Yayınlandı

Milli Eğitim bakanlığı Ortaöğretim geçiş kılavuzuyla ilgili e-kılavuz taslağını görüş ve önerilere açtı.

Taslak kılavuza göre farklı il ve ilçelerdeki okullarla birlikte 25 okul tercih edilebilecek.

Ortaokul 8. sınıfı tamamlayan öğrencilerin tercih yapabilecekleri bölümlerin bulunduğu kılavuzda güzel sanatlar ve spor liseleri tercihi yapmak isteyenlerinde liselere kayıt şartları belirtilecek.

Kılavuzdan bölüm tercihi yapmayan öğrencilerin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak açık liselere yapılacak.

Tercihlerin veliler tarafından 6-16 Temmuz 2015´te yapılacağı işlemlerde, Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, 14 Ağustosta açıklanacak, aynı tarihte boş kontenjanlar da ilan edilecek. 17-21 Ağustos 2015´de İl veya İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca tercih başvuruları alınacak.

MEB tarafından merkezi yapılan yerleştirme sonuçlarının ilanı ve kesin kayıtlar ise 24 Ağustos 2015 tarihinde bakanlığın internet adreslerinde ilan edilecek.

Yerleştirme sonuçları 14 Ağustosta açıklanacak

Sınavla öğrenci alan özel okullar, 24 Haziran -10 Temmuz 2015 tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapabilecek. Özel okullara kesin kayıt işlemini yapan bu öğrencilere yerleştirme sırasında tercih ekranı açılmayacak. Ancak bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlem nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün olabilecek.

Yerleştirmelerde YEP’lerin eşit olması halinde 8’inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı yine eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınacak.

Özel eğitim ihtiyacı olup tercih yapan öğrencilerden özel eğitim değerlendirme kurulu raporu doğrultusunda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin geçiş ve nakillerine ilişkin iş ve işlemler, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile sağlanacak. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin puanları, yerleştirildikleri okulların puanlarını hiçbir şekilde etkilemeyecek.

Sistemle ilgili sıkıntı ve önerileri 15 gün içinde
odsgm_odydb@meb.gov.tr
ortaksinav@meb.gov.tr
adreslerinden Milli Eğitim Bakanlığına ulaştırabilecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir