Organ Bağışı Nedir Türkiye’de Organ Bağışı Bekleyen İnsan Sayısı Kaçtır

Organ Bağışı Nedir Türkiye'de Organ Bağışı Bekleyen İnsan Sayısı Kaçtır

Organ bağışı demek, kişiler hayatta iken, kendi iradesi ve isteğiyle doku ve organlarını başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir. Kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea, kas, kemik iliği gibi organlar bağışlanabilir.

Türkiye’de 20 binden fazla kişi organ nakli bekliyor.

Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybediyor.

Şeker Hastalığı, Hipertansiyon gibi kronik hastalıklar nedeniyle oluşan özellikle Böbrek Yetmezliği artan vaka sayısıyla böbrek nakli için bekleyen yaklaşık 18 bin hasta bulunuyor.

18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az 2 tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın hekim tarafından imzalanması gerekir.

Organ Bağışında bulunan kişilerin Organ Bağışı Kartlarını üzerlerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Bir kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir.

Organ nakli belli şartlar çerçevesinde caizdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir