Nobel Edebiyat Ödülü İtibarı 2018’de Yerle Bir Olmuştu 2019’da İyice Dip Yaptı

Nobel Edebiyat Ödülü İtibarı 2018'de Yerle Bir Olmuştu 2019'da İyice Dip Yaptı

Nobel Edebiyat Ödülü İtibarı 2018’de Yerle Bir Olmuştu 2019’da İyice Dip Yaptı

Dinamitin mucidi Nobel’in Edebiyat Ödülleri sapıklık yüzünden 2018 yılında verilemedi. Nobel Ödülleri’ndeki skandalın odağındaki isim olan Fransız fotoğrafçı Jean-Claude Arnault’a tecavüz suçundan 2,5 yıl hapis cezası almıştı.

Dünyada yıllarca, insanlar tarafından çok önemsenen ve ciddiye alınan saygın zannedilen Nobel ödüllerinde yaşanan çok sayıda skandal geçen yıl deşifre oldu.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü her yıl veren İsveç Akademisi’nde yaşanan sızıntı ve cinsel saldırı skandalı nedeniyle çok sayıda üye istifa etti ve üyelik sistemindeki çarpıklık nedeniyle 2018 yılında Edebiyat ödülünün verilemeyeceği açıklanmıştı.

Arnault skandalı, İsveç Akademisi ile birlikte Nobel Edebiyat Ödülü’nün de itibarını yerle bir etmişti. Bu skandallar nedeniyle 2019 yılında 2018 edebiyat ödülleri birlikte verileceği açıklanmıştı.

2019 Nobel Edebiyat Ödülü, Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke’ye vererek itibarını iyice dibe düşürdü.

Pek çok eleştirmen ve okuyucu Nobel kurumunu yıllardır eleştiriyordu, İsveç Akademisi’nin kararlarını ve gerekçelerini doğru bulmuyor ve kararların arkasında genellikle siyasi nedenler olduğu belirtiliyordu. Bu eleştirilerin doğruluğu her geçen gün daha fazla ortaya çıkıyor.

İsveç Akademisi tarafından verilen bir ödül olması nedeniyle, üyelerin siyasi görüşleri, edebiyata bakış açıları ve İsveç’in siyasi politikası, kararların verilme sürecinde etkili oluyor. Ödülü veren kurum yapısı uluslararası bir ödülü vermek için uygun değil ve İsveç Akademisi muhafazakâr bir yapıda.

10 Aralık’ta yapılacak törene başta Kosova’dan olmak üzere çok sayıda kişi ödül törenini boykot edeceklerini duyurdu. Arnavutluk ve Türkiye’den davetli olan isimler törene katılmayacaklarını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir