Türkiye’de Hava Kirliliği Yüzünden Her Sene 30 Binden Fazla Kişi Canından Oluyor

Dünya Sağlık Örgütüne göre Türkiye’nin 80 şehrinin havası pis. Ayrıca 24 şehirde hava kirliliği sınırın çok üstünde. Bu nedenle her sene 32 bin kişi Türkiye’de hava kirliliğinden hayatını kaybediyor.

Türkiye’de en çok olumsuzluk yapan kalp ve damar hastalıkları, inme ve solunum sistemi hastalıkları, hava kirliliğiyle doğrudan ilişkili.

Çevre Mühendisleri Odasının yaptığı araştırmaya göre, 2015 yılında hava kirliliğinin kritik seviyeye ulaştığı iller arasında İstanbul, Ankara, Bolu, Edirne-Keşan, Düzce, İzmir ve Iğdır gibi şehirler yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sadece 35 gün aşılabilecek partikül madde değerleri Düzce’de 232 gün iken, Bolu’da 151 gün, Keşan 228 gün ile bu sınırı çoktan aştı.

İstanbul’da Yenibosna semti ile Kadıköy ve Esenyurt ilçeleri hava kirliliğinin en üst seviyeye ulaştığı yerler arasında. Hava kirliliğini belirleyen faktörler arasında kömür kullanımı ve “kentsel dönüşüm” faaliyetleri yer alıyor. Partikül madde sınır değerleri Yenibosna’da 181 gün, Esenyurt’ta 282 gün, Kadıköy’de 116 gün aşıldı. Ankara’da ise hava kirliliğinin olduğu yerler, trafiğin yoğun olduğu Sıhhiye, Bahçelievler, Dikmen, Cebeci ve Keçiören gibi ilçeler.

Uluslararası Kanser Ajansı ise 2013 yılında dış ortam hava kirliliği etkenlerini insanlar için kanseryapar sınıfına aldı.

İklim değişikliği ve hava kirliliği enerji üretiminde fosil yakıt kullanımından kaynaklanan bir sorunun iki yüzüdür. Kömür, petrol ve doğalgaza dayalı enerji sistemleri hem halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden hava kirliliğine hem de dünyanın geleceğini tehdit eden iklim değişikliğine yol açıyor.

Hukuki bağlayıcılığı olan Türkiye’nin de imza attığı Paris İklim Anlaşması 4 Kasım günü yürürlüğe girecek.

Bu nedenle artık bütün dünyada başta en önemli kirletici olan kömür olmak üzere fosil yakıtların terk edilmesinin tek çözüm olduğu yönünde bilim çevreleri uzlaşmaya varmış durumda.

Yeni kömürlü santrallerin yapımını durdurarak fosil yakıtları terk etmek için gerekli önlemleri almak zorundayız. Yenilenebilir enerji biyoyakıtlar bu değişimde kullanılabilir.

Türkiye, 2030’daki sera gazı salımını 1 milyon 175 bin ton CO2 eşdeğeri yerine yüzde 21 azaltarak 929 milyon ton CO2 eşdeğerine indireceğini taahhüt etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir