Mozart Neden Türk Marşı Bestelemiştir Hikayesi

Dünyaca Ünlü Türk Marşı Mozart Neden Yazdı Mozart Kimdir

Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756 yılında Avusturya’nın Salzburg şehrinde doğdu. 5 Aralık 1791 tarihinde ise Viyana’da hayatını kaybetti.

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük müzik dehası 35 yıllık ömrüne 626, eser sığdırdı. Mozart Avrupalı bestekârların en popülerlerindendir ve birçok eseri standart konser repertuarlarında kullanılır. Günümüzde müzik tarihinin en büyük dehalarından biri olarak kabul görmüştür.

Ölümünden bu yana geçen iki asırlık zaman içinde, her kuşak onun eserlerinde bir başka anlam ve güzellik bulmuştur.

Mozart için Türklerin ayrı bir önemi vardır. Mozart Türklerle, müzik ve töreleriyle gençlik çağlarıyla başlayarak ilgilenmiştir. Osmanlının Viyana’yı kuşatması sırasında ve sonrasında, Avrupalılar, özelliklede de Avusturya ve Macaristan imparatorluğunun yurttaşları Türklerle yakın ilişkilere girmiştir.

Türklerin Avrupa’da moda olduğu yıllarda, Mehter ritminden esinlenen Mozart, 11 numaralı La Majör Piyano Sonatı’nın 3. bölümünde Türk Marşı(Ronda alla Turca)’yı bestelemiştir. Ayrıca Viyana’da Türk elçinin kızı Zaide için adına arya besteledi.

1782 yılı Mozart’ın kariyeri için verimli bir yıldır: Saraydan Kız Kaçırma operası müthiş bir başarıya ulaşır. Bu operasında bahsedilen saray, Akdeniz kıyılarında bir yazlık saraydır yani yazlık köşktür. Opera Türk’lerin bulunduğu Osmanlı ülkelerinde geçmektedir. Selim Paşa’nın ve harem ağası Osman’ın tutsağı olan Konstanze ve İngiliz hizmetkarı Blonde’yi, Konstanze’nin nişanlısı bir İspanyol soylusu olan Belmonto kaçırmaya çalışır. En sonunda da Selim Paşa Belmont ve Konstanze’nin birleşmesine razı olur. Ardından konserlere çıkan Mozart, kendi piyano konçertolarının yönetmenliğinin yanı sıra, solo olarak da enstrümanlar çalar.

Mozart’ın son hastalığı ve ölümü incelenmesi oldukça zor bir konudur. Romantik efsaneler ve birbiriyle uyuşmayan teoriler mevcuttur. Birçok araştırmacı, Mozart’ın hastalığının yükselme durumunda anlaşamaz. Özellikle hangi noktada Mozart hastalığı hakkında haberdar oldu ve bu eserlerini etkiledi.

Ölüm döşeğindeyken, Mozart da zehirlendiğinden süphelendiğini söylemişti. Söylentiye göre 1823 yılında deliren rakibi besteci Antonio Salieri, Mozart’ı zehirlediğini kabul etmiş. Garip bir tesadüf olarak, bestecinin son çalışması cenaze müziği üzerineydi.

Sanatçıya ait ve pek çok notanın marşların bulunduğu siteye erişmek için: tr.cantorion.org adresine giriniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir