Moldova’da Kamu E-İhale İle Geliştirilecek

Moldova’da Kamu E-İhale İle Geliştirilecek

Moldova Maliye Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası 6 Nisan 2017 tarihinde Kamu Alımları Reformu: MTender – Adil, Şeffaf ve Verimli İş Aracı başlıklı konferans düzenleyerek elektronik ihale(e-ihale) sistemi projesini tanıttı. Bu sistemle ihale sürecindeki maliyetler yüzde 15 oranında düşecek.

Proje 2016 yılında başlatıldı ve şimdilik küçük ihaleleri kapsayan pilot aşamasıyla sürüyor. Projenin ilk aşaması Nisan ayında tamamlanacak.

E-ihale tüm kamu ihalelerini kapsayacak şekilde 2018 yılının Mayıs ayından itibaren zorunlu hale getirilecek.

Moldova Maliye Bakanı Octavian Armașu, E-ihale projesinin kamu ihale sistemi reformunun önemli bir unsuru olduğunu ve gelecek yılda projelerin planlama kısmından uygulama kısmına kadar tüm ihale süreçlerini kapsayacağını belirtti.

Bakan Yardımcısı Iuri Cicibaba, sistemin, Gümrük İdaresi, Devlet Vergi İdaresi ve Maliye Bakanlığı olmak üzere, 7 kurum tarafından kullanıldığını, sistem aracılığıyla 12 ihalenin yapıldığını ve geleneksel ihale sürecine göre yüzde 22 oranında tasarruf sağlandığını, bu şekilde şeffaflık ve rekabeti artırdıklarını, sadece vatandaşların ve devletin değil, işlem maliyetinin azalmasından ötürü işadamlarının da kazanacağını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir