Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir Belirtileri Tedavisi

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir Belirtileri Tedavisi

Miyofasiyal ağrı sendromu(MAS), eklemdışı romatizma veya bölgesel ağrı sendromudur. Genellikle devamlı derin yerleşimli ve kasılma tarzında ağrıdan şikayet edilir.

İş kazası ve kas yaralanması, aşırı kas kullanımı, tekrarlayan hareketler, kötü çalışma koşulları, cerrahi sonrası veya inme sonrası kasın kullanılmaması, anksiyete, depresyon, orta yaş erişkinde ve kadınlarda daha sık görülen ağrıların gelişmesini sağlayan faktörlerdir.

Kaslarda ağrı, tutukluk ve hassasiyetle, sıkışma ve yanma hissi vardır. Tutulan kasın yakınında eklem katılığı ve eklem hareket açıklığında hafif bir kısıtlanma olabilir. Ağrılar hafif veya bazen çok şiddetli olabilir.

Miyofasiyal ağrı sendromunda tedavi başlıca fizik tedavi, medikal tedavi ve tetik noktalara enjeksiyonları içermektedir.

Fizik tedavi uygulamaları temel tedaviyi oluşturur. Hafif germe egzersizleri ve aktif hareket açıklığı egzersizleri, tutulan kastaki tetik noktaları kısmen inaktif duruma geçirerek ağrıyı azaltmada yardımcı olur. Ağrılı noktaya etilklorür sprey (soğutucu sprey) kullanımı ya da germe egzersizlerini takiben sıcak uygulama yapıldığında daha iyi sonuç alınabilir.

Kuru iğneleme tekniğiyle sadece iğne ile girilmesi etkili olur ve birkaç kez tekrarlanabilir.

Ağrının azaltılması için kas gevşetici kullanılabilir.

Ayrıca bilinen başlatıcı veya arttırıcı faktörlerin B1, B6, B12 vitamin eksiklikleri, anksiyete, depresyon gibi durumların ortadan kaldırılması önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir