Milyonlarca Doları Cebe İndiren Yabancı E-Ticaret Sitelerine Vergi Geliyor

Milyonlarca Doları Cebe İndiren Yabancı E-Ticaret Sitelerine Vergi Geliyor

Milyonlarca Doları Cebe İndiren Yabancı E-Ticaret Sitelerine Vergi Geliyor

Milyonlarca dolar kazançları bulunan yurt dışı kaynaklı alışveriş sitelerine vergi getirilecek.

Bu siteler için henüz bir vergi uygulaması yok. Çok ciddi kazançlar sağlayan alışveriş siteleri genellikle Çin merkezli.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaptığı açıklamada bu e-ticaret sitelerine vergi uygulaması getirmek için çalışma başlattıklarını belirtti.

Amerikan merkezli Amazon sitesinden yapılan alışverişlerde 22 avroyu geçen tutarlarda gümrük vergisi otomatik olarak uygulanıyor ancak Alibaba, Aliexpress ve Gearbest gibi Çinli e-Ticaret sitelerinde böyle bir şey yok.

Bu tür sitelerden alışveriş yapanlar büyük risk altında çünkü bu sitelerin Türkiye’de ofisi yok ve burada iş yapmıyor.

Bazı Çin siteleri Türkiye’deki gümrük mevzuatını bilerek 30 avro tutarında bir şey satın alındığında ürünü gönderirken ambalaj üzerine 30 avro yazmak yerine hediye yazarak gümrükleri aldatıcı bir politika izliyor.

Sosyal medya siteleri üzerinden yapılan yüzde 10’luk kaçak satışlarla birlikte Türkiye’deki yabancı e-ticaretin yüzde 30’unun kaçak olduğu ortaya çıkıyor. Bu nedenle 1 milyar TL devlete vergi kaybı yaşatıyor.

Tüketiciler bilinçlenmeli, hiçbir hakkını kullanamadığı ve dolandırılma riskiyle karşılaştığı Çin gibi yurt dışı kaçak sitelerden ve faturasız sosyal paylaşım sitelerinden ürünler satın almamalı.

Türkiye’nin En Büyük Korsan İnternet Alışveriş Sitesi Çin Merkezli AliExpress

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir