Galatasaray Taraftarı Galatasaray Lisesini Protesto İçin Yürüyecek

Galatasaray Taraftarı Galatasaray Lisesini Protesto İçin Yürüyecek

Galatasaray taraftarı sonunda isyan etti. Yıllardır kulübü kontrol eden Galatasaray Lisesine karşı tepki gösteriyor. Galatasaray kulübü en başarılı dönemlerini Galatasaray lisesi mezunu olmayan başkanlar tarafından yönetildiğinde kazanması dikkat çekiyor. Galatasaray futbol takımı tarihinin en büyük başarısı olan UEFA kupası kazandığı dönemde kulüp başkanı Faruk Süren’di ve Galatasaray lisesi mezunu değildi. Alman lisesi mezunu olan Süren başkanlığında Galatasaray futbol takımı toplamda 14 kupa kazanmıştı.

Galatasaray kulübünü kurulduğu yıllardan beri ağırlıklı olarak Galatasaray lisesi mezunları yönetmekte. Taraftarlar kulübün yönetiminin taraftarların hakimiyetine çekilmesi için 17 Nisan 2016 Pazar günü saat 17.00’de Galatasaray Lisesine yürüyüş düzenleyecek.

Galatasaraylı taraftarlar kulübün hakimiyetine sahip olan Galatasaray Lisesi’nin kulüp üzerindeki gücünün kaldırılarak yönetimin tüm taraftarlara yani Galatasaray lisesi mezunu olmayan Galatasaraylılara açılmasını istiyor.

Taraftarların başlattığı imza kampanyasında 70 binden fazla imza toplandı:
chn.ge/21TdoIO

Galatasaray Lisesi Hakkında:
1 Eylül 1868 yılında Abdülaziz’in katıldığı bir törenle Mekteb-i Sultani adıyla faaliyete başladı. Dönemin Paris büyükelçisi ile Hariciye Nazırı Fuad Paşa’nın çabalarıyla kurum Fransa’daki lise eğitiminde öğrenci yetiştirdi. Öğrenciler arasında Katolik, Ortodoks ve Musevi öğrenciler de oldu. Öğrenciler dil durumlarına göre Fransızca ya da Türkçe hazırlık okudu. Ayrıca Farsça, Arapça, İtalyanca, Latince, Rumca, Ermenice ve Almanca dersleri isteğe bağlı olarak seçmeli ders statüsüne getirilirken, piyano ve keman dersleri de programa dahil edildi.

1927 yılında kurum, Galatasaray Lisesi adıyla ve Cumhuriyet devrimlerine uygun olarak eğitime başladı. Teneffüslerde Fransızca konuşma zorunluluğu kaldırıldı ve genel kültür dersleri Türkçe verilmeye başladı. 1968 yılında Mekteb-i Sultani’nin kuruluşunun 100. yılı nedeniyle dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle Galatasaray lisesini ziyaret etti. 1975 yılında ise kurum, anadolu lisesi konumuna getirildi. 14 Nisan 1992 tarihinde Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand ile Türkiye arasında imzalanan protokolle ilkokul ve üniversite eğitimini de kapsayan Galatasaray Eğitim Öğretim Kurumu hayata geçirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir