Melanoma Tedavisinin Yan Etkileri

Melanoma Tedavisinin Yan Etkileri

Tedavi sağlıklı hücre ve dokulara da zarar verebileceği için istenmeyen yan etkiler görülebilir. Bu etkiler tümörün bulunduğu yer, boyutu gibi birçok faktöre bağlı olabilir.

Beslenme:
Melanoma olan kişiler iştah kaybı yaşar, mide bulantısı, kusma olabilir. Yiyecekler farklı tat verebilir, fakat tedavinin işe yaraması için hastanın dengeli ve düzenli beslenmesi gerekir.

Cerrahi müdahalenin etkileri:
Cerrah, müdahale genelde tümörün bulunduğu yer ve operasyon süresi nedeniyle yan etki gösterebilir. Ameliyattan sonra birkaç gün ağrı yaşansa bile bu ilaç ile önlenebilir, azaltılabilir. Ayrıca müdahaleden sonra yara oluşumu da söz konusu olabilir, bu yüzden doktorlar olabildiğince küçük dokuyu almaya çalışırlar.

Kemoterapinin yan etkileri:
İlacın türü ve miktarına bağlı olan etkilerdir. Enfeksiyonla savaşıp oksijen taşıyan kan hücreleri zarar görürse kişi enfeksiyona daha açık bir hale gelir, kolaylıkla morarmalar ve kanamalar yaşanabilir, güçsüzlük ve yorgunluk hissi verebilir. Saç kaybına neden olabilir, saç geri çıkar fakat rengi ve yapısı farklı olabilir. Kemoterapi ayrıca iştahsızlığa, mide bulantısına, ağız ve dudak yaralarına neden olabilir. Bu etkiler de ilaç ile kontrol altına alınabilir.

Biyolojik terapinin yan etkileri:
Terapinin türüne göre değişen etkilerdir. Nezle benzeri yan etkileri olabilir, kızarıklık, ateş, güçsüzlük, iştah kaybı, kusma gibi etkiler görülebilir. Etkiler tedavi bitimi ile son bulur.

Radyasyon terapinin yan etkileri:
Etkisi ışın miktarına ve ışının verildiği bölgeye göre değişir, ışın verilen bölge kızarabilir, saç kaybı yaşanabilir, yorgunluk hissi verebilir fakat bu etkiler kalıcı değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir