Maymunlar ve Kuşlar Gibi Arılar Sıfırı Kavrayabiliyormuş

Maymunlar ve Kuşlar Gibi Arılar Sıfırı Kavrayabiliyormuş

Maymunlar ve Kuşlar Gibi Arılar Sıfırı Kavrayabiliyormuş

Geçmişte 0’ı kavrayacak seviyede zekâya sadece insanların sahip olduğu zannedilirdi.

0, anlaşılması zor soyut matematiksel bir kavram. Eski toplumlarda 0 diye bir kavramın olduğuyla alakalı hiç bulgu yok. Günümüzde bir çocuğun 0’ı öğrenmesiyse birkaç sene sürer ama bilimsel çalışmalar maymunların ve kuşların da 0’ı kavrayabildiğini gösterdi.

Avustralya ve Fransa’dan bir grup araştırmacı tarafından yayımlanan makalede, arıların da bu soyut matematiksel kavramı anlayabilen canlılar olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar ilk önce arıları az sayıda nesneleri seçecek şekilde eğitti. Arılara iki ayrı resim gösterildi ve az sayıda nesne içeren resimleri seçmeleri durumunda şekerli suyla ödüllendirildi. Örneğin resimlerin birinde 2, diğerinde 4 nesne varsa arının şekerli suyu alabilmesi için 2 nesne olan resmi seçmesi gerekiyor. Araştırmacılar arılara gösterilen iki resmin birinin tamamen boş olması, diğerininse bir ya da daha fazla nesne içermesi durumunda arıların boş resmi seçtiğini gözlemledi. Bu durum arıların 0’ı kavrayabildiğini ve 0’ın diğer sayılardan daha küçük olduğunu anlayabildiğini gösteriyor.

İnsanların beyninde 80 milyarın üzerinde nöron (sinir hücresi) bulunurken, arıların beyinlerindeki nöron sayısı 1 milyon civarındadır. Bu kadar küçük beyinlere sahip olmalarına rağmen arıların soyut matematiksel bir kavramı anlayabilmesi şaşırtıcı bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir