Konut Kredisi Krizi Yaşanmaması İçin Yasal Düzenleme Gerekiyor

Konut Kredisi Krizi Nedir Kimlere Konut Kredisi Verilmeli

Türkiye’nin konut kredisi krizi yani Amerika’daki gibi mortgage krizi yaşamaması için yapılması gereken en önemli şey bankaların kredi verme kurallarını sınırlandırmak ve mutlaka bireylerin aylık gelirlerinin yarısını geçen taksitlerde kredi kullanmalarını engellemektir.

Düşük gelire sahip kişilere faizler düşük olsa bile konut kredisi verilmemesi gerekiyor.

Çekilen konut kredisinin çok sayıda kişi tarafından geri ödenememesi durumunda ortaya çıkan ekonomik krize Konut Kredisi Krizi deniyor.

Mortgage, tutulu, ipotekli satış, rehinli satış ya da mortgage bir malın kendisi güvence gösterilerek, ödünç alınan parayla satın alınması anlamına gelen iktisadi terimdir.

Amerika’daki mortgage krizi faizler düşük oranlarda giderken kredi verilen kişilerin ödeme gücü araştırılmadan verilen kredilerin, faizlerin yükselmesiyle ortaya çıkmıştı. Düşük gelire sahip kişilere verilen kredilerin faiz oranları arttığında geri ödeme tutarları çok fazla arttığı için ödeme yapmaları imkansız hale geldi. Konut fiyatlarındaki şişkinlik indiğinde yüksek zararlar ortaya çıktı.

Evlere bankalar el koydu ancak satamadı. Konut değerleri düştü yatırımcılar paralarını çekti kredilerde yaşanan bu kriz ekonomiye sıçradı. Yapılan bu hatalar Amerika’yı iflasın eşiğine getirmişti.

Türkiye’de şu anda bireysel kredilerdeki ödeme sorunu nedeniyle bankaların elindeki gayrimenkul stoğu şişmiş durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir