Komorlar Nerededir Komorlar Birliği Hakkında Bilgi Darbe Girişiminde Ne Oldu

Komorlar Nerededir Komorlar Birliği Hakkında Bilgi Darbe Girişiminde Ne Oldu

Afrika’da Mozambik ve Madagaskar ile okyanus komuşusu olan Komorlar Birliği bir ada ülkesidir. Komorlar, Büyük Komor Adası(Ngazidja), Moheli, Anjuan ve Mayotte adalarından oluşmaktadır.

Nüfusu yaklaşık 800 bin olan ülke halkının yüzde 98’i Müslüman, yüzde 2’si ise Hıristiyan ve Hindulardan oluşmaktadır. Ülkenin etnik yapısını Svahililer başta olmak üzere, Araplar, Malaylar, Hintliler, Malgaşlar ve sömürge döneminde yerleştirilmiş Fransızlar oluşturmaktadır.

Osmanlı arşivlerinde adı Kamer Adaları olarak geçmektedir.

15. yüzyılda Komor Adaları’na İslam girerek halkın tamamı Müslüman olmuştur. Dört büyük adanın her birinde ayrı bir sultanlık kuruldu ve zaman zaman bu sultanlıklar arasında çatışmalar oldu.

Fransız sömürgeciler Komor adalarına yönelik saldırılar başlattı ve 1841’de Mayotte adasını ele geçirdi. Bütün Komor Adaları Fransız hâkimiyetine geçti.

Adalardaki geleneksel sultanlık yönetimi (emirlik) Fransız hâkimiyeti altında 1912’ye kadar sürdü. Fransızlar 1912’de bütün yerel yönetimleri ve İslâmi uygulamaları ortadan kaldırdı ve Komorlar’ı bir diğer sömürgeleri Madagaskar’a bağladı.

Fransa, 1974’te adaların geleceğiyle ilgili bir referandum yapmak zorunda kaldı. Mayotte Adası halkının yüzde 65’i Fransız idaresinin devamını, diğer adalardaki halkın ise yüzde 95’i bağımsızlığı istedi. Fransa, 1 Ocak 1976’da Mayotte Adası dışındaki adaların bağımsızlığını kabul etti ama kurulan bağımsız cumhuriyetin başkanlığına bir batı hayranı geçirildi.

1978’de gerçekleştirilen bir darbeyle Ali Suveylih görevden uzaklaştırıldı. Yeni başkan Ekim 1978’de anayasayı değiştirerek devletin resmi adını Komorlar Federal İslâm Cumhuriyeti yaptı.

Ahmed Abdullah da Fransa’yla iyi geçinmeye özen göstermesine ve İslâmileştirme faaliyetini sadece halkı kendine bağlamak için kullanmasına rağmen Batılılar’ın desteklediği paralı askerler tarafından kendisine karşı birkaç kez başarısız darbe girişiminde bulunuldu. Batılı güçler Ahmed Abdullah’ın ülkenin İslâmi kimliğine önem vermesinden rahatsız oluyorlardı. Ahmed Abdullah, Kasım 1989’da bir suikast sonucu öldürüldü ve yerine Said Muhammed Çuhar geçirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir