Köleliği Kaldıran Amerikan Başkanı Kimdir

Köleliği Kaldıran Amerikan Başkanı Kimdir

Köleliği Kaldıran Amerikan Başkanı Kimdir

Amerika Birleşik Devletleri’nin 16. ve Cumhuriyetçi Parti’nin ilk başkanı Abraham Lincoln 1809 yılında doğarken 1865 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden ilk ABD başkanı oldu.

Amerika’nın Kentucky eyaletinin sınır bölgesinde yer alan Sinking Spring çiftliğinde doğan, yoksul bir ailenin çocuğuydu ve bu yüzden okula sadece 1 yıl devam edebildi. En alt tabakadan, en zirveye tırmanan azimli biriydi.

Amerikan İç Savaşı’nda Amerika Konfedere Devletleri’ne karşı büyük bir galibiyet elde etti. Ülkenin birliğini korudu ve köleliği bitirdi.

Kölelik karşıtı tutumu sayesinde, köleliğin kaldırıldığı bütün eyaletlerdeki oyların tamamını alarak Başkan oldu. Siyasetinin ilk yıllarında ırk eşitliğine karşı çıkmış fakat başkan olduktan sonra zenci halkla ilgili edindiği deneyimler ırkların eşitliğine karşı daha olumlu düşünceler beslemesine neden olmuştu. Zencilerin oy haklarını savunan konuşması ise ölümünü hazırlayan neden oldu. Bu konuşmadan 3 gün sonra tiyatro oyunu izlerken başından vuruldu.

Abraham Lincoln 1800’lerin ortalarında yapmış olduğu bir konuşmada halkın ne düşündüğünün en önemli konulardan birisi olduğunu, onların beklentilerine uygun yapılmış hiçbir şeyin başarısızlıkla sonuçlanmayacağını ifade etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir