Kola Gazlı İçecek İçindeki Karamel Kanser Yapıyor

Kola Gazlı İçecek İçindeki Karamel Kanser Yapıyor

Kola Gazlı İçecek İçindeki Karamel Kanser Yapıyor

Kola üretiminde yaygın olarak kullanılan, kimyasal olarak yoğunlaştırılmış bazı karamel gıda boyalarının kansere neden olduğu belirtildi.

Amerika’da yapılan analizlerde kola içindeki karamel rengini verebilmek için kullanılan ve hayvanlarda akciğer, karaciğer, tiroid ve kan kanserine neden olan madde (metil imidazol) tespit edildi.

Amerikalı tüketici hakları grubu Kamu Yararına Bilim Merkezi tarafından yapılan açıklamada, saf karamelin eritilmiş şekerden yapıldığı, ancak gıda boyamada kullanılan iki diğer türün kimyasal amonyak içerdiği ve hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda çeşitli kanser türlerine neden olan bileşimler ürettiği belirtildi.

E150c ve E150d koduyla isimlendirilen bu maddelerin bir kilogramda en fazla 250 miligram olması şartı koşuluyor.

Gıda Bakanlığı’nın, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde, Karamellerin üretimi sırasında, metil imidazol adlı maddenin kullanılması serbest.

E 150c (amonyak karamel) ve E 150d (amonyum sülfit karamel) kodlu katkı maddelerinin üretilmesi sırasında oluşmaktadır. E 150cve E 150d kodlu katkı maddesinde 250mg/kg’dan fazla olmamalıdır, deniliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir