Kocaeli’de Tehlikeli Dilek Balonu Uçurulması ve Satılması Yasaklandı

Kocaeli'de Tehlikeli Dilek Balonu Uçurulması ve Satılması Yasaklandı

Son derece tehlikeli olan Dilek Feneri (Dilek Balonu, Uçan Fener veya Çin Böceği) insanlarda yanmaya neden olabileceği gibi çevreyide olumsuz yönde etkilemesine rağmen sıklıkla satılmakta ve uçurulmakta. Özellikle Çin’den ithal edilen Dilek Fenerleri doğaya zararlı kimyasallar saçmakta.

Türkiye’nin her yerinden binlercesi yakılarak uçurulan çevre kirliği ve yangın tehlikesi saçan dilek balonlarına ilişkin Çevre Kanunu ve bu Kanuna istinaden yürürlüğe giren hava kirliliğinin önlenmesine yönelik çıkarılan Yönetmeliklerde ne yazık ki hiçbir yasak ya da kısıtlama bulunmuyor.

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde yanıcı ve yakıcı madde dolum tesisleri, rafineriler ve ormanlar için dilek fenerinin tehlike oluşturması nedeniyle satış ve uçurulması yasaklandı.

Körfez İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada kutlama amaçlı olarak kullanılan dilek feneri adlı maddelerin uçurulduğunu ve feneri uçuran kişilerin bu maddelerin gideceği yön veya düşeceği yeri kontrol edemediği bu nedenle ilçede yer alan enerji tesisleri, yanıcı ve yakıcı madde dolum depoları, rafineriler ve ormanlar için muhtemel yangın ve diğer istenmeyen tehlikelere yol açmasının önemli bir risk oluşturabileceği gerekçesiyle İl İdaresi Kanunu’nun 32.maddesi uyarınca suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzen ve güvenliğinin sağlanması, tasarrufa müteallik emniyet ve kamu esenliğinin temini amacıyla dilek fenerlerinin Kocaeli’nin Körfez ilçesi mülki hudutları dahilinde satışı, bulundurulması ve uçurulmasının yasaklandığı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir