Kızılderili Soykırımı Nasıl Oldu

Kızılderili Soykırımı Nasıl Oldu

Avrupa’nın sömürgeci devletleri tarafından kıtanın gerçek sahibi olan Kızılderililere karşı yapılan Kızılderili Soykırımları, olmadan önce Avrupalı kaşifler Amerika’ya geldiğinde, Amerika’da yüzlerce farklı kabile bulunmaktaydı.

Kıtada üç büyük yerli grubu yaşıyordu. Batı Küba ile Haiti’de yaşayan Ciboney Kızılderilileri; Küba, Jamaika, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Porto Riko, Trinidad’da yaşayan Tayno Aravakları; Küçük Antiller’de yaşayan Karib Kızılderilileri.

Bu kabilelerden bir çoğu ortak bir dili ve kültürü paylaşıyorlardı. Önce İspanyol asıllı denizciler İspanyol Kraliçesi adına bu topraklara ayak basmış daha sonra başta İngiltere olmak üzere diğer Avrupa sömürgeci devletleri de aynı rotayı izleyerek Amerika’ya askerlerini, kaşiflerini göndermişlerdir. Avrupalı pislik ruhlu insanlardan haberdar olmayan yerliler onları ilk gördüğünde sevinçle karşılamış, ellerindeki altın vb. değerli şeyleri onlarla paylaşmak istemiş ancak sömürge güçlerinin baskısı hatta katliamı altında soykırıma uğramışlardır.

Amerika’da Kızılderili İşleri Bürosu başkanı Avrupalıların uyguladığı etnik temizlik hareketinde büronun katkılarından dolayı 8 Eylül 2000 günü resmen özür dilemiştir.

13 Haziran 2008’de Kanada Başbakanı, Kanada Parlamentosunda düzenlenen bir törende Kızılderililerden resmen özür dilemiştir.

12 Ekim 1492 tarihi Kızılderililer için trajik bir gündür ve o günü Kolomb Günü olarak kutlamak, soykırım, kölelik, tecavüz ve yağma mirasını kutlamak demektir.

Katliamlar dışında ayrıca hastalık yayılarak soykırım yapıldı. Kızılderililer kısırlaştırıldı ellerindeki tüm topraklar gaspedildi.

Kızılderili çocuklar ailelerinden uzaklaştırılarak hristiyan misyonerlerin Kanada ve Amerika’da açtığı eğitim kurumlarında kendi dilleri dışında eğitim almaya zorlandı.

Şükran Günü kutlamaları Amerika kıtasının gerçek sahibi olan Kızılderililere karşı yapılan soykırımın kutlaması olarak görülmektedir.

İlk mücadele 1600 yıllarında çoğu İngiliz olan Britanyalıların Yeni Dünya’daki yerleşim sürecinde yerli Kızılderili kabileleri ile yeni yerleşimciler arasında olmuştur. Daha sonra asırlara yayılan aralıklı savaşlar görülmüştür.

17. yüzyılda Jamestown Katliamı (1622), Pequot Savaşı (1637), Anglo-Powhatan savaşları (1610–14, 1622–32, 1644–46), King Philip’s War (1675-78), King William’s War (1688–97); 18. yüzyılda Queen Anne’s War, Tuscarora Savaşı, Yamasee Savaşı ile Father Rale’s War, Father Le Loutre’s War, French and Indian War, Pontiac’s War ile Lord Dunmore’s War. Bu savaşların çoğunda Kızılderililer Britanyalılarla savaşmıştır. Amerikan Devrimi ile 1812 Savaşı’nda ise Kızılderililer hem Amerikalılara karşı savaşmış hem de Amerikalıların yanında Britanyalılara karşı savaşmıştır.

O kadar çok soykırımlar katliamlar yapıldı ki henüz hepsi ortaya çıkarılmış değil. Gelecek yıllarda yapılacak daha derin ve kapsamlı çalışmalar Kuzey Amerika’nın geçmişini ortaya koyacaktır.

Amerika 2010 nüfus sayımına göre kendini Kızılderili ya da Alaska yerlisi olarak tanımlayan kişi sayısı Amerika nüfusunun yüzde 0.9 oranında olduğu tespit edildi.

Kızılderililerinin nüfusu 19. yüzyılda bir milyonun altına düşmüş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir