Karakalem Nesnelerin Düzenlenmesi

Karakalem Nesnelerin Düzenlenmesi

Nesne gruplarını çizmeye çalışırken nesneleri gruplar halinde düzenlemek için biraz zaman ayırın. Buradaki ana fikir nesnelerin resmini çizmek değil, kompozisyon içinde nesneyi görüntülemektir.

Gittiğiniz her yerde çevrenize baktığınızda natürmort düzenlemeleri göreceksiniz. Birileri kabanını sandalyenin üzerine atmış. Bir başkası akşam yemeği için masayı donatmış. Bardakların, tabakların, çatal va bıçak takımlarının şekilleri; çiçekler, peçeteler ve çeşni türleri gibi ayrıntılar; onları yukarıdan, oturma pozisyonundan veya masayla ayni hizadan  görmenize bağlı olarak farklı desenler ve tasarımlar oluşturur. Bunların bilincine vardığınızda gözleriniz kendiliğinden kompozisyonu aramaya başlayacaktır.

Natürmort kompozisyonu

Nesne gruplarını çizimden önce düzenleyin. Düzenlemeye dikkatli bakın, nesnelerin oluşturdukları şekil ve desenleri görün. Nesneleri farklı kompozisyonlarda yeniden düzenleyin. Şimdi de oluşturdukları yeni şekil ve desenleri görün. Kompozisyonlar arasındaki farklılıkları görmeye çalışın.

Nesnelerin kompozisyon içinde yakına, uzağa, öne, arkaya veya yana yerleştirilmesi nesnenin resimdeki önemini ve şeklini  etkilemektedir. Yakın çevreye yerleştirilen nesneler daha ayrıntılı görünür, arka plandaki nesneler daha çok ana hatları ile görünür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir