Karakalem Basit Perspektif

Karakalem Basit Perspektif

Çiziminizin üç boyutlu bir uzam içinde oturmasını istiyorsanız, perspektif çok önemlidir. Perspektif üç boyutlu çizimleri iki boyutlu bir düzlem üzerinde göstermek için kullanılır. Bu şekilde iki ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesi sağlanır.

Perspektifin bir numaralı kuralı aslında aynı boyda olan nesnelerin gözden uzaklaştıkça daha küçülmüş gibi görünmesidir. Dolayısıyla sizden 182 cm uzakta bulunan 1,82 m boyundaki bir insan gerçek boyunun yarısı uzunlukta görünecektir. Aynı kişi 4,5 m uzakta ayakta dururken yaklaşık olarak 20 cm boyunda görünecektir. Aynı kişiye 91.4 m uzaktan baktığınızdaysa onu başparmağınızın üst boğumunun arkasına saklayabilirsiniz.

Basit Perspektif

İlk çizimde nesnelerin küçülmesinin resim düzleminde oluşturulma şekli verilmiş. Direkler sona erme noktasına yaklaştıkca daha küçük ve daha ince görünür. Direkler arasındaki mesafe de azalmaya başlar. Bu resim izleyenin gözünde olup bitene benzeyen bir örnek sunuyor; Bu yaklaşımı kullanarak kağıdın düz yüzeyinde açık bir derinlik etkisi yaratmak mümkündür.

İkinci çizimde; küp şeklinde, boy göz hizası üzerindeki yüksekliğe göre çıkarsanır; böylece küp sanki küçük bir evmiş gibi görünür. Kesik çizgiler küpün göze görünmeyen kenarını gösteriyor. Çizgiler birbirine paralal değil, aksine perspektif kuralları uyarınca iki sona erme noktasına uzanıyor. Bu hile gözü kesinlikle ikna eder. Rönesans sanatçılarının yeniden keşfettiği bu teknik çizime yardımcı oluyor.

Gözlemlerinizi temel alarak çizim yapmak, perspektifin nasıl kullanıldığını görmenizi sağlayacaktır. Perspektif çizgileri arasında pek çok farklı şekilde kontrast sağlayarak  doğru etkiyi elde edebilirsiniz.

“Karakalem Basit Perspektif” hakkında 3 yorum var

  1. Ben perspektif çalışmasını çok beğenerek yaptım harika bir çalışma herkese yapmasını tavsiye ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir