Kar Sonrası Oluşan Tehlikeli Buz Sarkıtlarına Dikkat Edilmeli

Kar Sonrası Oluşan Tehlikeli Buz Sarkıtlarına Dikkat Edilmeli

Çatı saçaklarında kar sularının erimesi sonucu oluşan sarkıtlar çok tehlikelidir sert ve sivri cisimler oldukları için insanların yaralanmasına hatta daha ağır sonuçlarla karşılaşmalarına neden olabilir.

Erime ve donma çevriminin günlerce yinelenmesiyle çatıların üstünde buz tabakaları oluşmaktadır. Bu buz saçaklarda sarkıtları oluşturmaktadır.

Saçaklarda oluşan sarkıtların zararlarından korunmak için yayalar kaldırımlarda değil, caddelerde yürüyeceklerdir. Araç trafiği engellenecek, Trafik kazaları meydana gelecektir. Yayaların sarkıt zararlarından korunması için Belediyeler sarkıtları kazma, kürek ve uzun çubuklarla düşürmesi gerekmektedir.

2009 yılında sıfırın altında gündüzleri 20 geceleri 30 derece seyreden soğuklar sonrası Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının buz kırma timi çatılarda 3 metre uzunluğunda buz sarkıtlarının oluştuğu, can ve mal kaybına yol açmaması için buzları kırma çabası içindeydi. Şehir merkezinde gelen ihbarları değerlendiren itfaye ekipleri sepetli itfaiye merdiveniyle çatılara ulaşıyor ve kazmalarla buzları kırıyorlardı.

2008 yılında Erzurum’da 30 kişi, üzerine buz düşmesi sonucu yararlanırken 8 araçta da ağır maddi hasarlar meydana gelmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir