Kapalı Ortamlarda İnsanların Hayatına Mal Oluyor

Kapalı Ortamlarda İnsanların Hayatına Mal Oluyor

Dünya sağlık örgütü 2012 yılı raporuna göre 3,5 milyon insan kapalı ya da iç ortamdaki hava kirliliğinden hayatını kaybetti.

Konut, okul, resmi bina, avm, spor salonu, eğlence yeri ve otomobil gibi kapalı ortamlarda tabiyatın havası yerine bulunulan ortamın havası ya da kapalı ortam havası yani kirli hava solunuyor.

Hava kirliliği nedeniyle oluşan ölümler; KOAH, ve akciğer kanseridir. Ayrıca kalp krizi, inme ve felç de hava kirliliğinin tetiklediği ölüm nedenleri arasında yer alıyor.

Isı yalıtımı gibi uygulamalar nedeniyle kapalı ortamlar iyice hava sızdırmaz hale getiriliyor. Bununla birlikte prefabrik konutlar ve sentetik yapı malzemelerin kullanımında artış ve iç ortamlarda bulunan elektronik cihazların yaygınlaşması tamamen insanlara zararlı bir ortam sağlıyor.

İç ortamda ve kapalı ortamda hava kirliliğinin basit bir şekilde engellenmesinin tek yöntemi ortamın düzenli olarak tabiyattan gelen havayla havalandırılmasıdır. Ayrıca ortamın temiz ve tozsuz tutulması gerekiyor.

Yatak odalarında mümkün olan en az sayıda toz tutan eşya kullanılmalıdır. Ev tozu akarları 25 derece ve yüzde 75 nemde çoğalırlar. Ortamda nem oranı yüzde 45 olmalıdır.

Bilimsel araştırmalar; klima, havalandırma veya sigara içilebilir ve içilemez gibi bölümlere ayırmanın etkisiz yöntemler olduğunu göstermiştir.

Ayrıca mum ve tütsü yakmakta insan sağlığına zarar vermektedir.

Okullar ortalama yılda 1 kez boyanmaktadır. Okullarda boya kullanılırken solvent bazlı boya kesinlikle kullanılmamalı bu sayede çocukların uçucu organik maddelere maruz kalması azalacaktır.

Duvardaki Küf Nasıl Temizlenir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir