Kanser Yapan Zehirlenmelere Neden Olan Strafor Plastik Köpük Tabak Tehlikesi Artıyor

Kanser Yapan Zehirlenmelere Neden Olan Strafor Plastik Köpük Tabak Tehlikesi Artıyor

Son yıllarda zehirlenme vakalarında artış görülüyor. Kanserojen bir plastik türü olan Strafor’un çok sıklıkla gıdalarda yiyeceklerin konulduğu yemek servislerinin yapıldığı köpük tabaklardır.

Türkiye’de plastiklerin yiyeceklerle birlikte kullanılması konusunda kanuni bir boşluk bulunmaktadır.

Strafor, ısı yalıtım malzemesi olarak kullanımı dışında yiyecek ve içecek sektörlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kaplar içerisindeki yiyeceklerden uzun süre beslenmek kronik zehirlenmelere neden olabilmektedir. Akut zehirlenmeler genellikle strafor malzemenin içerisindeki kloroflorokarbondan kaynaklanmaktadır.

Strafor ile doğrudan temas halinde bulunulması bile kansere neden olabilmektedir. Özellikle kanseri tetikleyici ikincil bir unsurdur.

Köpük tabak olarak adlandırılan plastik strafor tabaklar en zararlı 06 PS yani Polistiren, Benzen denen bir maddeden imal edilir. Bu kanser yapan tabaklar her türlü gıda ambalajlarında sıklıkla kullanılıyor. Et tavuk vb. gıdalara altlık olarak kullanılan özellikle ramazan aylarında da yiyecek dağıtımında en çok kullanılan zararlı ürünlerdendir.

Kanser yapan bu plastiklerin altında üçgen içinde 6 veya 06 yazısı damga olarak görülebilir. Köpük, polimer bir malzemedir. Bu gereçlerle bünyeye toksik madde alımı gerçekleşebilmektedir.

Amerika’da yapılan araştırmaya göre 06 numaralı plastiklerin hormonal bozukluklara yol açtığını ispatladı. Hormonal bozukluklar da kansere yol açıyor. DSÖ, bu maddenin insanlarda kanser yaptığını belirtti.

Geri dönüşümü zor olan bir plastiktir, çevreyi kirletir sınırlandırılması gerekmektedir.

Oldukça sert, kırılgan ve parlak bir malzemedir. Hızlı yanar, kuvvetli gaz kokusu yayar, önemli miktarda kurum üretir. Asetonlu ortamda hızla kabarır. Yakılması halinde içindeki benzen buharlarının solunmasıyla zehirlenme ortaya çıkar. Deri yoluyla da organizmaya girerek zehirlenmeye neden olabilir. Yüksek konsantrasyonda benzen buharına maruz kalındığında ani zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.

1986’da Amerikan Çevre Koruma Ajansı tarafından yapılan İnsan Doku Araştırması‘nda, yüzde yüz tüm insan dokularında stirene rastlanmıştır. Araştırmacılar strafor kapların kullanım sırasında ağırlıklarının azaldığını dolayısı ile de straforun tükettiğimiz gıdaya veya sıvıya sızdığını belirtmişlerdir. Yağ dokularımızda biriken strafor insanda yorgunluk, sinirlilik hali, uykuya dalmada zorluk, kan anomalileri ve hatta kanserojen etkiler gösterir.

Düşük trombosit ve düşük hemglobin değerleri, kromozal ve lenfatik anomaliteler, yorgunluk, sinirlilik, uykusuzluk, akut ve kronik rahatsızlıklarla baş gösteren ve beyin dokuları, omurilik, periferik sinirlerdeki stiren birikimden dolayı nörotoksik etkiler gözlemlenir. Bu etkiler vücut üzerinde hızlı etki gösterdiğinden bebeklerin, gelişme çağındaki çocukların ve gebelerin bu tür gıdaları strafor içinden tüketmeleri sakıncalıdır.

One Reply to “Kanser Yapan Zehirlenmelere Neden Olan Strafor Plastik Köpük Tabak Tehlikesi Artıyor”

  1. bahsi geçen ürün strafor değil xps dir. straforda üretim esnasında cfc yada co2 kullanılmaz. gıda ürünlerinde kullanılmasında sakınca yoktur.
    haber yaparken biraz daha araştırsaydınız keşke (yada kopyala yapıştır yapmasaydınız)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir