İstanbulda Su Ücretlerine Zam Yapıldı İddiası

İstanbulda Su Ücretlerine Zam Yapıldı

İSKİ konutlarda tüketilen su tarifelerini değiştirerek ücretlere 01 Ocak 2015’ten itibaren geçerli olmak üzere zam yaptı. Eski tarifelerde tüketilen su ne kadar olursa olsun metreküp fiyatına göre belirleniyordu. Yeni tarifelerde tüketilen su arttıkça fatura katlanacak.

Konut Başına 0-10 metreküp su tüketiminde KDV hariç 3,70 TL
Konut Başına 11-20 metreküp su tüketiminde KDV hariç 5,40. TL
Konut Başına 21 metreküpten fazla su tüketiminde KDV hariç 7,90 TL’den hesaplanacaktır. Aralık ayında 21 metreküpten fazla su tüketildiğinde KDV hariç 4,13 TL üzerinden hesaplanıyordu.

Konutlarında ayda 10 metreküpten fazla su tüketen tüketicilerin Ocak 2015 su faturaları, bir önceki aya (Aralık 2014) göre yüzde 30,75 daha fazla gelebilecektir. Ayda 20 metreküpten fazla su tüketen tüketicilerin Ocak 2015 dönemi su faturaları ise, bir önceki aya (Aralık 2014) göre yüzde 91,2 daha fazla gelebilecektir.

Tüketiciler Derneği TÜDER başkanı Levent KÜÇÜK İstanbul’da Su tarifelerinin değiştirilerek zam yapıldığını, İSKİ’nin bu konuda açıklama yapmasını belirterek özetle şunları ifade etti;

İSKİ, bir kamu kurumudur ve su yaşamsal bir kaynaktır. Tüketicilerin bilgilenmesi ve ekonomik çıkarlarının korunması evrensel tüketici haklarından olup, bu haklar yasalarla güvence altına alınmıştır. İSKİ, yaptığı tarife değişikliği ile ilgili olarak tüketicileri, kamuoyunu eksiksiz ve zamanında bilgilendirmeli, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumalı ve tarifeleri nasıl uygulayacağını açıkça izah etmelidir.

Örneğin, ayda 12 metreküp su tüketen 4 kişilik bir ailenin su faturasının nasıl hesaplanacağı açık ve anlaşılabilir bir şekilde kamuoyuna açıklanmalıdır. Ayrıca, belirlenen fiyatlar aylık enflasyon oranına bağlı olarak, önceki aylarda olduğu gibi her ay değişecek midir?

Tüketicilerin Ocak ayı su faturalarında sürpriz ile karşılaşmaması için, İSKİ’nin, kamuoyunu, tüketicileri eksiksiz ve zamanında bilgilendirmeli, bir kamu kuruluşu olarak, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir