Tenis Hakkında Bilgi Tenis Kaç Sette Biter?

Tenis Hakkında Bilgi Tenis Kaç Sette Biter?

Tenis Hakkında Bilgi Tenis Kaç Sette Biter?

İki kişi arasında ya da ikişer kişi arasında oynanan bir spor olan Tenis, raketleri ile içi boş lastik bir topu ağ üzerinden rakibinin sahasına atmaya çalışarak en çok puanın toplanmaya çalışıldığı bir oyundur.

1800’lü yıllarda İngiltere’de oynanan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelere yayılmıştır.

Tenis Kaç Kaç Biter?
Oyun 0-0 olarak başlar. Herhangi bir tarafın ilk aldığı puan 15, ikinci aldığı puan 30, üçüncü aldığı puan 40 olur. Taraflardan biri dördüncü puanı aldığında diğer taraf iki ya da daha az puan aldı ise oyun olur.

Eğer bir taraf üçüncü puana ulaştığında, dördüncü puanı alamadan diğer taraf da üçüncü puana ulaşırsa “berabere” (düs) olur. Oyun berabere olduktan sonra ilk puanı alan taraf için “avantaj” olur. Avantaj olan taraf, diğer taraf puan almadan bir puan daha alırsa (yani berabere olduktan sonra üst üste iki puan) oyun olur. Avantaj olan taraf, ilk puanı kaybeder ise tekrar berabere olur.

Servis atan taraf ilk iki puanı kaybettiyse sonuç 0-30 olur. Üçüncü puanı alırsa 15-30 olur. Dördüncü puanı alırsa 30-30 olur. Beşinci puanı alırsa 40-30 olur. Altıncı puanı da alırsa oyun olur. Bu örnekte servis atan altıncı puanı alamasaydı 40-40 yani berabere olacaktı. Karşılayan yedinci puanı alırsa avantaj karşılayan da olur. Sekizinci puanı da karşılayan alırsa oyun olur ya da alamaz ise tekrar berabere olur.

Üç setlik maçlarda 2 seti alan oyuncu, beş setlik maçlarda ise 3 seti alan oyuncu kazanır.

Set: Bir seti kazanmak için, oyuncunun en az 6 oyunu en az 2 farkla kazanması gerekir (6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4 gibi) ama oyun 5-5 olursa, herhangi bir oyuncu 2 oyun fark yapana kadar set uzar (7-5, 8-6, 9-7…)

Bazı turnuvalarda “tie-break” (bağı bozma) kuralı uygulanır. Set 6-6 olunca uygulanır. “Tie-break” özel bir oyundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir