Işığın Hızı Sabit Değilse Evrene Dair En Temel Fikirlerimiz Alt Üst Olacak

Işığın Hızı Sabit Değilse Evrene Dair En Temel Fikirlerimiz Alt Üst Olacak

Einstein’ın yanıldığını kanıtlayacak bir deneye hazırlanılıyor. İlk olarak 1990’lı yıllarda ortaya atılan fizik kuramı, günümüze kadar yapılan en önemli deneylerden biri olacak. Deney sonunda kanıtlanması halinde ışık hızının asla değişmediği temel kuralı ortadan kalkacak bilim dünyasında, ışığın hızıyla ilgili tüm bilgiler ve anlayışı baştan aşağı değiştirecek. Eğer yakın gelecekteki gözlemler doğru çıkarsa, Einstein’ın kütle çekim kuramında düzeltmeler gerekebilir. Deney sonucu doğru çıkarsa, doğa yasalarının her zaman bugünkü gibi olmadığı da ortaya çıkar.

Physical Review D. dergisinde yayımlanan ve şimdi deneme aşamasındaki araştırma, evrenin çok çok erken evrelerinde ışığın mevcut hızından daha hızlı hareket etmiş olabileceği kanısında.

Işığın saniyede yaklaşık 300 bin kilometre(186 bin 282 mil/sn) olarak kabul edilen bu hızı bugüne kadar sadece evrenin büyük sabitlerinden biri olarak görülmekle kalmamış aynı zamanda evrendeki en yüksek hız olarak da kabul edilmişti.

Evrendeki galaksi türü yapıların tümü, erken evrende mikrodalga arkaplan ışımasında bugün izleri bile görülebilen yoğunluk dalgalanmasıyla oluştu.

Işığın Büyük Patlama’dan hemen sonra daha hızlı olduğu ortaya çıkarsa, tayf indeksi de bu yeni araştırmaya göre 0,96478 gibi çok daha kesin bir değerde olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir