İrlanda’nın Vergi Sistemindeki Esnek Yapısı Büyük Yabancı Şirketleri Ülkeye Çekerek Para Kazandırıyor

İrlanda'nın Vergi Sistemindeki Esnek Yapısı Büyük Yabancı Şirketleri Ülkeye Çekerek Para Kazandırıyor

Uluslarası ölçekte bazı firmalar kendi ülkelerinde çok fazla vergi ödememek için düşük vergi kesintisi sağlayan başka ülkeleri tercih ediyor.

İrlanda, düşük bir kurumsal vergilendirme olan yüzde 12,5’luk oranda (bazı şirketler için 2018’e dek yüzde 0) birçok avantaj sağlar.

1980’li yılların sonunda Apple muhasebecilerinin geliştirdiği Çifte İrlanda, Sandviç Hollanda diye anılan yasal sistemle şirket büyük vergi avantajı sağlıyor. Sistemin işleyişi şöyle:

Formülün Çifte İrlanda ayağında, İrlanda’daki Apple Operations ve Apple Sales şirketleri kullanılıyor. Amerika’da bir ürün satan Apple, patentlerini İrlanda’da tuttuğundan bu satış için İrlanda’daki şirketine telif hakkı ödüyor. Böylece kâr, Amerika’daki yüzde 40’lık vergi kesintisi yerine İrlanda’daki yüzde 12,5 vergiye tabi oluyor.

Apple Amerika dışında kazandığı parayı burada tutuyor. Apple muhasebecileri şirket kârının yüzde 70’ini Amerika dışına taşımayı başardı. Google gibi birçok teknoloji firması bu yüzden İrlanda’yı tercih ediyor.

Apple, İrlanda’da diğer İrlandalı şirketlerle aynı oranda vergi vermiyor. Bunun nedeni ise İrlanda’nın vergi sistemindeki esnek yapı. Yapılan anlaşma sayesinde Apple, elde ettiği gelirden yüzde 2,5 gelir vergisini İrlanda’ya ödüyor. Normalde bu oran ise yüzde 12,5 seviyesinde.

Çok sayıda dev şirket, vergi avantajından yararlanmak için İngiltere ve İsviçre’deki merkezlerini İrlanda’ya kaydırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir