İnternet Ortamında Çocuklara Yönelik Zorbalığa Karşı Ebeveynler Dikkatli Olmalı

İnternet Ortamında Çocuklara Yönelik Zorbalığa Karşı Ebeveynler Dikkatli Olmalı

Dijital teknolojiler kullanılarak yapılan zorbalık ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Örneğin Avrupa’da 12-17 yaş arasındaki her dört çocuktan biri internet ortamında başka bir çocuğun siber zorbalığına maruz kalmış.

Bu tür zorbalıkla karşılaşan mağdur çocuklar içine kapanıyor ve ketumlaşıyor, okulları olumsuz etkileniyor ve saldırganlaşıp depresifleşebiliyor hatta kendilerine zarar verebilecek hale gelebiliyorlar.

Benzer bir durum sizin çocuğunuzun başına gelidiğinde, doğru zamanda ona destek olarak ve sorun hakkında bir konuşma başlatarak destek olmanız gerekiyor.

Siber zorbalığın ne olduğunu, ilk belirtilerinin nasıl anlaşılacağını ve sorunun nasıl ele alınacağı konusunda ebevenylerin bilgi sahibi olması gerekiyor.

Her ne kadar internet sanal bir ortam olsa da, ortaya çıkardığı tehditlerle yalnızca bilgisayar teknolojisi kullanılarak çözülemeyebilir. Bazı şeyler kolayca durdurulup, yasaklanamaz ve siber zorbalıkta bunlardan biri. Çocuklarımızı bu tehditten daima koruyamayacak olmamız onlara yardım edemeyeceğimiz anlamına gelmez.

Siber zorbalık çok yönlü bir yaklaşımı gerektiren karmaşık bir sorun. Çocuğun duygusal durumunu destekleyen bir strateji çok önemli. Kısa vadede, sorunu daha da zorlaştırabilecek eylemlere baş vurmada, çocuğun en zor anları olumlu yönde atlatmasına yardımcı olacak basit öneriler var. Uzun vadede hedef, çocuğun dayanıklılığını artırmasına yardımcı olmak, böylece psikolojik zarar görmeden sorunlu sosyal deneyimlerle başa çıkabilirler. Fakat ilk ve en önemli adım, ebeveynin çocuğun güvenini kazanarak yükü paylaşmasıdır, ve böylece, durumla baş edebilmek için bir eylem planı üzerinde birlikte çalışabilirler.

Peşin fikirli olmadan, ön yargısız olarak, yalnızca kabullenici sevginizle orada, tam yanlarında olun. Bu aşamada, duymaya ihtiyaç duyduklar şey, ne olursa olsun ya da ne yapmış olurlarsa olsunlar, sizin onları desteklemek üzere yanlarında olacağınızdır.

Olayı küçük göstermeye çalışmayın. Şu anda, çocuğunuzun hayatındaki en önemli şey bu olaydır. Duygusal açıdan hassas oldukları bu aşamada mantıklı düşünemezler, bu yüzden durumun ciddiyetini anladığınızı ve hissettikleri acının yerinde bir acı olduğunu hissettirin.

Henüz mantıklı bir şekilde tartışmanın zamanı değil. Çocuğun durumu provoke etmiş olabileceğini, gerçek olsa bile, öne sürmeyin. Böyle bir eylem, aranızda bir bariyer oluşmasına ve çocuğunuzun onu anlamadığınızı düşünmesine neden olabilir.

Gerekli olan gerçek empati. Çocuğunuzun, duygularını anladığınız ve aynı şekilde hissettiğinizi anlaması önemlidir. Benzer sorunlarla sizin de belki internette değil ama yüz yüze karşılaştığınızı ve zor bir durum olduğunu açıklayın. Sizin durumunuzun daha zor veya baş edecek kuvveti kendinizde bulduğunuzu öne sürmeyin. O sırada ihtiyaç duyduğunuz şeyin birinin sizi dinlemesi, anlaması ve yanınızda olması olduğunu söyleyin.

Ancak çocuğun güvenini kazandıktan sonra zaman alabilir ve acele etmemek gerekir olay hakkında konuşmaya başlayabilirsiniz. Çocuğun söylediklerini yorumlamaya çalışmayın. Bırakın konuşmayı yönlendirsin kendini kendi sözcükleriyle ifade etsin. Bu yükten kendilerinin kurtulması önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir