Helyum Gazlı Balon Tehlikesi Helyum Gazı İnsanlara Zararı

Helyum Gazlı Balon Tehlikesi Helyum Gazı İnsanlara Zararı

Okul önlerinde ve avm’lerde çocuklara satılan gazlı uçan balonlar tehlike saçıyor.

Helyum gazı kokusuz renksiz ve de tepkimeye girmeyen bir gazdır. Yanıcı, parlayıcı ve zehirli olmayan bu gaz patlar ve boğucudur. Gazların, zehirli olmaması insan sağlığına zarar vermeyeceği anlamını taşımaz.

Helyum gazı, sesin tizleşmesine neden olduğu için özellikle çocuklar tarafından eğlence amaçlı solunduğu ve bu durumun ani ölümlere yol açabildiği görülüyor.

Ankara’da bir çocuk doğum gününde aldığı helyum gazlı balonu içine çekince Helyum zehirlenmesine bağlı septik şok geçirerek hayatını kaybetti. Japonya’da bir televizyon programında 12 yaşında çocuk Helyum gazını içine çektikten sonra komaya girerek hayatını kaybetti. Daha öncede Helyum gazı nedeniyle çok sayıda çocuk hayatını kaybetmişti. Buna rağmen çocuklara satılan balonlara Helyum gazı dolduruluyor ve satışı yasaklanmıyor.

Helyum akciğerlerde oksijen alımını önler. Gelişen ani oksijensizlik sebebi ile gazı içine çeken çocuk bayılma nöbeti geçirir, ayakta ise düşerek yaralanır. Bol seviyelerde helyum solunması halinde hayati organlar durur ve bu durum ölümle sonuçlanır.

Okul çevrelerinde helyumlu balon satışının yasaklanması gerekiyor.

Beyazıt Öztürk’ün sunduğu Beyaz Şov adlı programda Helyum gazı çocuk ve gençlere özendiriliyor. Basit bir mikrofon ses değiştirici efekti ya da tablet bilgisayarlarda kullanılabilecek bir uygulama ile yapılabilecek ses değişikliği, Helyum gazı çekilerek yapılıyor ve bunu izleyerek özenen çocuklar ile gençler çok ucuza bu balonları alıp içine çekiyor. Televizyon programlarında helyum gazı ile yapılan özendirici uygulamalara RTÜK’ün son vermesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir