Polyester Ürünler Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Hangi Kumaşlar Kanserojen Polyester İpliklerle Üretiliyor

Polyester 1940 yılında İngiltere’de icat edildi. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Polyester sağlık açısından en tehlikeli kumaşlardan biridir. Polyester kumaşlar giyecek yapımında sıkça kullanılan bir kumaş türüdür ve perde, yastık, eşya, maç formaları, şemsiye, stor perdeler, mobilya ve koltuk takımları, nevresimler, otomobil döşemeleri ile cerrahide doku ve protez yapımında da kullanılmaktadır.

Naylon, polyester, akrilik malzemelerinden üretilen ürünler insan sağlığı açısından tehlikeli kumaşlardır. Uzakdoğu ve özellikle Çin’den gelen giysilerin boyası bile kanserojendir. Klasik bebek giyim tekstil ürünleri, zıbınlarından havlularına, battaniyelerinden berelerine kadar zehirli kimyasallar taşımaktadır.

Çin, Bangladeş, Hindistan ve Nepal gibi ülkelerden gelen kansorejen kimyasal içeren 55 numunenin 22’sinde azo boyar(kanserojen madde) 100 ppm üzerinde. Hindistan’dan gelen ürünlerde çok daha yüksek çıkıyor, 400 ppm üzeri bulunuyor, 8611 ppm çıkan ipek kumaş bile olduğu görülmüş.

Polyester, akrilik, rayon, asetat, naylon, şeffaf mika(pvc) ve leke tutmaz/buruşmaz kumaşlar sağlık için en zararlı kumaşların başında geliyor.

Doğal olmayan pamuk ve sentetiklerdeki azor boyalar astıma ve kanserojen etkilere neden oluyor. Polyesterden üretilen kumaşlar dünyadaki en kirletici kumaşlardan biridir.

POLYESTER KUMAŞ: Yüzde 100 polyester elyafı, özel üretim teknikleri ile üretilmesi sayesinde, ipeksi bir dokunuş ve göz alıcı bir parlaklığa sahip kumaştır.

Akrlik Kumaş: Yüzde 100 sentetik iplik ile dokunmaktadır.

Mikrofiber Kumaş: Küçük sentetik elyaflardan üretilir.

Şeffaf Mika (Pvc): Çanta, ayakkabı, soğuk oda kapısı, masa örtüsü vb. ürünlerde kullanılan malzeme yüzde 100 kanserojen PVC’den üretilmektedir.
FLEECE-POLAR-POLARTEC: Yüzde 100 Polyester sentetik bir kumaştır.
MİCRO-LİTE: Yüzde 100 hafif polyester mikrofiberden yapılmıştır.
SYMPATEX: Polyesterden yapılmıştır.
PERTEX: Mikrofiber den bükülmüş ince sağlam iplikle dokunmuş bir kumaştır.
POLYWİCK: Vücuttan nemi kimyasal olarak uzaklaştırmak için tasarlanan bir kumaştır.
SUPPLEX/LYRA: Yumuşak naylondan yapılmıştır.
VERSATECH: Naylon mikrofiber korumalı kumaştır.
GORETEX: Genellikle dış ve iç kat arasına yapıştırılan özel bir film tabakasından meydana gelen bir kumaştır.

Creton Kumaş: Yüzde 60 pamuk ve Yüzde 40 polyester gibi çeşitli özelliklerde üretilmektedir.

TERRY COTTON / POLY COTTON KUMAŞ: Terry Cotton (Poly Cotton) kumaş; Pamuk ve PES (Polyester) karışımından oluşan ütülenmesi kolay bir kumaştır.

Kaynak:
saddlebackleather.com/polyester-is-dangerous-and-bad-for-your-health/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir