Hac Sırasında Yaşanan İzdihamın Nedeni Kasıtlı İhmaller

700’den fazla kişinin hayatını kaybettiği izdihamdan kurtulan Türk hacılar facianın nedenlerini anlattı.

Suudi Arabistan’da sabah saatlerinde yaşanan izdihamın nedeni, çadırların bulunduğu alanlara ait kapıların kapatılması Suudi görevlilerin bu alanlara yaklaşanları kovması, ihmalkarlık, tekerlekli sandalyelerin devrilmesi, yol ortasında kamyonetlerin su dağıtması oldu.

Olayı yaşayan İranlı görgü tanıkları Suudi Arabistan’daki kasıtlı ihmallerle ilgili şunları ifade etti;
Bize sağdaki güzergahtan gitmemiz söylendi. Gittiğimiz güzergah çok dardı, onca kalabalığı içine sığdırabilecek kapasiteye sahip değildi.
Eğer siz 300 veya 500 bin kişilik bir kalabalığı bir tek güzergaha yönlendiriyorsanız ve eğer kalabalığın önünde bir engelleme olursa, doğal olarak bu kalabalık sıkışır ve izdiham yaşanır ve insanlar birbirini ezer ama büyük bir kalabalık bu güzergaha yönlendirilmişti.

Arkadaşım bir an elimi tuttu, yine bir başka arkadaşım elimi tuttu. Yapabildiğimiz tek şey, üçümüz birbirimize sarılmak oldu. Üçümüz birbirimizi kucaklayınca, ayaklar altına düşmekten ve ezilmekten korunmuş olduk. O sırada orada kim varsa, ayakların altına düştü ve hemen can verdi. Biz etrafımızdaki insanlardan oturmalarını istedik, eğer ayakta dursaydık, herkes birbirinin üstüne yığılacaktı.

Bir grup da bu caddeye yeni girmişti, Afrikalı ve diğer ülkelerden gelenlerdi. Bunlar da arkadan itmeye başladı, bu yüzden caddenin tam ortasında bulunan kalabalık, tüm kalabalığın ortasında kaldı ve önden ve arkadan baskı uygulanmaya başladı ve böylece büyük bir izdiham yaşandı kalabalık birbirini itiyor ve sıkıştırıyordu.

Yaralılara ve insanlara yardım edecek hiç bir görevli yoktu. Güvenlik görevlileri ve yardım görevlileri hepsi oradaydı ama hiç bir şey yapmadılar, ki bu da gerçekten çok düşündürücüdür.

Maalesef orada ve benim gözümün önünde askerler birbirine boşver, bırak ölsün diyordu. Arapça diyorlardı, ki ben bunu duydum. En az beş kat ölü üst üste yığılmıştı ama cenazelerin altında bazıları nefes alıyordu ve hatta çırpınıyordu ama buna rağmen cenazeler üst üste yığılıyordu.

Bence bu olayın sebeplerinden biri yukarıdan aşağıya doğru gelen arabalar ve yol ortasında bırakılan araçlardı.

Arabistan polisi kalabalığın önünü kapattı, yani oraya güvenlik yetkilileri mi, yoksa başkası mı gelmişti, bunu ben bilemiyorum.

Bir başka sorun, güzergahın iki tarafında demirden parmaklıkların bulunmasıydı, oysa orada Tunuslu ve Ceziyirli hacıların çadırları vardı, kapılarını açarak yardımcı olabilirdi, ama hiç bir işbirliği yapmadılar ve yardımcı olmadılar. Onların duyarsızlığı bu faciaya yol açtı diyebilirim.

10-15 dakikalık izdiham yaşandı. Suudi Arabistan bu konularda ihmalkarlıkta sınır tanımıyor üstelik bu olaylar ilk kez yaşanmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir