Sepsis Hastalığı Nedir Belirtileri Tedavisi Bebekler Ve Çocuklara Zararları

Sepsis Hastalığı Nedir Belirtileri Tedavisi Bebekler Ve Çocuklara Zararları

Sepsis Hastalığı Nedir Belirtileri Tedavisi Bebekler Ve Çocuklara Zararları

Sepsis hastalığı mikropların vücutta çoğalarak verdiği hasardır. Bakteri, virüs ve mantar gibi farklı mikrop türleriyle gelişebilir. Vücutta birden çok organa yayılarak organların normal işlevlerini bozar, uygun şekilde tedavi edilmezse şok veya hayat kaybıyla sonuçlanır.

Erken doğan veya düşük kilolu bebeklerde, uzun süre hastanede tedavi görenlerde, bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalığı olan bebek ve çocuklarda sepsis gelişmesi daha kolaydır.

Sepsis mikropları hasta bir insanın öksürük veya aksırık ile havaya yaydığı mikrop içeren damlacıkların sağlıklı kişinin solunum yolundan girmesiyle, temiz olmayan yiyeceklerin yenilmesi veya kirli suların içilmesiyle, kirli eller veya kan yoluyla bulaşabilir.

Mikroplar bütünlüğü bozulmuş deriden de vücuda girebilir. Bazı tanı ve tedavi işlemleri de sepsise neden olabilir.

Belirtiler hastanın yaşına ve etkilenen organlarına göre değişebilir.

Küçük bebeklerde ateş, vücut sıcaklığında düşüklük, iyi emmeme, huzursuzluk, uykuya meyil, havale geçirme, solunum güçlüğü, inleme, sarılık, karın şişliği, karaciğer ve dalakta büyüme, kusma, şok ve kanamalar görülebilir.

Çocuklarda da benzer şekilde kalp, akciğerler, böbrekler, karaciğer, beyin fonksiyonlarının bozulması ile ilişkili belirtiler, elektrolit ve hormon dengelerinde bozulma, kanamalar görülebilir. Hastanın kan basıncı düşer, şok ve koma tablosu gelişir.

Hastalığa yol açma olasılığı olan mikroplara karşı antibiyotik veya diğer antimikrobiyal ilaçlarla tedaviye başlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir