Siber Saldırılara Karşı Şirketler ve Kredi Kartı Adres Bilgileri Kayıtlı Kullanıcılar Ne Yapmalı

Alışveriş yapılan e-ticaret sitesi, yemek siparişi verilen siteler, seyahat etmek için kullanılan havayolu şirketleri, konaklanan otel vs. için kullanılan pek çok sitede bir veri hırsızlığı yaşandığında kişisel bilgiler, şifreler ve kredi kartı bilgileri hırsızların eline geçebilir.

Verileri Çaldıran Şirket Neler Yapmalı?
Hangi dosyalara erişildiği ve internet hırsızı tarafından hangi eylemlerin gerçekleştirildiğini geçmiş kayıtlardan kontrol edin. İnternet hırsızlarının hangi verileri sızdırdığını belirlemek gerekiyor.

Siteye üye olan müşteriler en kısa sürede bilgilendirilmeli. Böylece şifre değiştirme, kredi kartı iptali ve banka hesap numaralarında değişiklik gibi bir dizi önlem alınması sağlanır. Müşterileri bir ihlal konusunda ne kadar erken uyarırsanız, kendilerini dolandırıcılıktan korumak için o kadar çok süreleri olur. Müşterilere bazı bilgiler vermeye çalışın ve hangi verilerinin çalındığını açıkça söyleyin. Müşterilere atmaları gereken adımlar hakkında yol gösterici olun.

Müşterilerinizin ve çalışanlarınızın şifrelerini değiştirin. Müşteriler sisteme giriş yaptığında şifrelerini değiştiren bağlantıya yönlendirin veya e-posta ile yeni bir şifre almalarını sağlayın. Birçok veri hırsızlığı, şirketteki uç noktalardan kaynaklandığı için çalışanların da şifrelerini değiştirmeleri ve güvenlik konusunda eğitim almaları gerekmektedir. Mutlaka güvenlik yazılımları kullanın.

Verileri Çalınan Kullanıcılar Ne Yapmalı?
Hangi bilgilerin çalındığını öğrenin. Ad soyad ve açık adres bilgileri sosyal mühendislik gibi yöntemlerde kullanılabilir. E-posta adresi, doğum tarihi, şifre ve kredi kartı bilgileri gibi hassas veriler, büyük sorunlara neden olmadan önlemler alınmalı.

Veri hırsızlığı yapılan siteye giriş yaparak hemen şifrenizi değiştirin. Aynı şifreyi kullandığınız diğer tüm hesaplarında şifrelerini değiştirin. Üye olduğunuz hizmet aldığınız bir siteyi uzunca bir süre kullanmayacaksanız adres bilgilerinizi kart bilgilerinizi sitede kayıtlı bırakmayın ve silin. Bir işlem yapacağınız zaman yeniden bu bilgileri girip işlem yapın. Böylece olası bir saldırıda bu bilgiler boş duracağı için internet hırsızlarının eline geçemez.

Kredi veya banka kartı bilgileri çalındıysa, bankayı arayarak durumu açıklayın ve bankadan, kartı iptal etmesini, bankacılık şifrelerinin değiştirilmesini isteyin.

E-devlet üzerinden üzerinize kayıtlı bri telefon hattı olup olmadığını, bilginiz dışında adınıza kayıtlı fatura veya adres olup olmadığını ve dava dosyalarını kontrol edin.

Kredi kartı veya banka kartı işlemi yaptığınız cihaza güvenlik yazılımı yükleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir