18 Mart Çanakkale Zaferi Türklere Saldıran Ülkeler

18 Mart Çanakkale Deniz Savaşı Zaferi

Çanakkale Boğazı’na yapılan en geniş kapsamlı saldırı, 19 Şubat 1915 tarihinden 18 Mart 1915 tarihine kadar süren Çanakkale Deniz Savaşıdır. 18 Mart, sadece şanlı bir zaferin değil, fakat ezelî Türk kahramanlığının sembolik bir ifadesi olarak da düşünülmelidir.

İtilaf Devletleri (Birleşik Krallık Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, Britanya Hindistanı, Fransa), Churchill’in çabalarıyla sadece donanmayla Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul önlerine ulaşmak ve Almanya ile ittifak halinde olan Osmanlı İmparatorluğu’nu tek darbeyle teslim alma planını yapmıştır.

İtilaf Devletleri ordusu; İngiliz, İskoç, İrlandalı, Fransız, Hintli, Kuzey Afrikalı (Cezayirli Zuaveler), Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerle Rum ve yahudi gönüllülerden değişik etnik ve dinsel gruplardan gelen askerlerden oluşmaktadır.

Anzak askerleri paralı askerdi, maaş alarak bu işi yapıyordu. Anzak birlikleri içinde başta Polinezya Adaları’ndan Maorile olmak üzere Okyanusya adaları yerlilerinden unsurlar da bulunmaktadır. Bu unsurlar da Gurkalar gibi savaşçı gelenekleriyle lanse edilmiştir.

18 Mart Deniz Savaşı iki kara arasındaki dar bir deniz yolu üzerine, sınırlı manevra olanağı veren bir muharebe alanında yürütülmüştür.

Askeri tarihte 2. Dünya Savaşı’na kadar görülen en büyük çıkarma harekatıdır.

Eğer zafer kazanılmasaydı büyük ihtimalle Boğazlar’da ve İstanbul’da gözü olanların eline geçecekti. Boğazların jeopolitik ve stratejik önemi dünya statükosunu etkileyecek ve burası emperyalist güçlerin mücadele arenası haline gelecekti. Bu bakımdan 18 Mart Zaferi dünya dengelerinin bozulmaması açısından da çok büyük önem taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir