Güney Doğu Niye Karıştırılıyor İşte Cevabı

Güney Doğu Niye Karıştırılıyor İşte Cevabı

Güneydoğu Anadoluda yer altında bulunan, dış güçlerin uydudan tespit ettiği, Türkiye’den, tespit edilemeyen çok sayıda rezerv var.

Türkiye’de bin 424 arama kuyusu ve bin 808 üretim, enjeksiyon ve geliştirme kuyusu 2009 yılı sonuna kadar açılmış ve 23 doğalgaz sahasyla 102 petrol sahası ancak bulunabilmiştir.

Türkiye’de Güneydoğu Anadolu bölgesinde kaya gazı ve kaya petrolü rezervi var. Aranmasına ve üretimine yönelik çalışmalar planlanıyor ama ne zaman yapılacağı tam olarak bilinmiyor.

Dünya üretilebilir petrol ve doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 72’lik bölümü, Türkiye’ye yakın coğrafyada yer alıyor. Türkiye, jeopolitik konumu itibariyle petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte üçüne sahip bölge ülkeleriyle komşudur. Enerji zengini Hazar, Orta Asya, Orta Doğu ülkeleri ile Avrupa’daki tüketici pazarları arasında doğal bir Enerji Koridoru olmak üzere pek çok önemli projede yer almaktadır.

Türkiye’nin sahip olduğu en eski boru hattı Kuzey Irak’ta yer alan Kerkük petrollerini batıya ulaştıran, Irak ile Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’dır. Hattın taşıdığı ham petrol miktarı 1999 yılında 305 milyon varile ulaşmış, yapılan sabotajlar ve Kerkük’te yaşanan sorunlar nedeniyle hattın taşıdığı ham petrol miktarı 2006 yılında 10 milyon 900 bin varile düşmüştür. 2009 yılında bu hattan 165 milyon varil ham petrol taşınmıştır. (Kaynak: www.enerji.gov.tr)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir