Gündönümü Nedir Ne Zaman Olur

Gündönümü Nedir Ne Zaman Olur

Gündönümü, senede 2 kez güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu anlara verilen isimdir. Gün ve gecelerin, kısalmasına veya uzamasına başladığı anlardır.

Gündönümü gözlemleri eski uygarlıklar için doğru takvim saptamalarında çok önemli rol oynamıştır. Eski insanlar tarihi bilmeden en iyi ürünü bu sayede yetiştiriyordu.

Çoğu toplumlarda yıl kavramının gündönümlerinin birinde başlatılması düşünülmüştü. Güneş’in doğuş ve batış konumları gözlenerek bir yılın uzunluğu bulunmaya çalışılmıştı.

Kış Gündönümü (Winter Solstice): Kışın ilk günü 22 Aralık kabul edilir. Güneş güney noktasından en uzakta doğar ve batar. Kuzey yarımkürede gündüzler daha kısadır.

Yaz Gündönümü (Summer Solstice): Yazın ilk günü 22 Haziran, birçok eski kuzey yarımküre takvimlerinde yılın en önemli günüdür. Güneş kuzeye en uzak noktalardan doğar ve batar.

Sonbahar Noktası (Autumn Equinox): Sonbaharın ilk günü 23 Eylül’dür. Güneş tekrar tam doğudan doğar ve tam batıdan batar. Gökyüzünün güney yarısına doğru hareket eder. Kuzey yarımkürede havalar soğumaya başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir