Lastikler AB’de Her Yıl 500 Bin Ton Mikro Plastik Kirliliğine Yol Açıyor

Lastikler AB'de Her Yıl 500 Bin Ton Mikro Plastik Kirliliğine Yol Açıyor

Lastikler AB’de Her Yıl 500 Bin Ton Mikro Plastik Kirliliğine Yol Açıyor

Araç lastikleri çevreyi kirletiyor ama AB çözüm için lastiklere enerji etiketi ekletmiyor. Avrupa plastik sorununu çözme konusunda ciddiyse, hem görünür hem de görünmez plastik kirliliğiyle mücadele etmesi gerekmektedir. Bir ölçüm yöntemi oluşturmak ve lastik etiketine bir simge eklemek çözümün bir parçasıdır. Lastikler istenmeyen mikro plastik emisyonların ana kaynağıdır. AB’de her yıl 250 bin ila 500 bin ton mikro plastik kirliliğine yol açmaktadır.

Araç lastikleri sadece kauçuktan yapılmıyor. Farklı plastik türleri de dahil olmak üzere birçok malzeme ve kimyasalın karmaşık bir karışımıyla üretiliyor.

Araç lastikleri yol yüzeyi ile etkileşime girdiklerinde yavaş yavaş ufak tozlar dökerek havaya ince partikül emisyonuna yol açarken, yol akışından dolayı yüzey sularının mikroplastik kirlenmesini de sağlar.

Lastiklerden çıkan mikroplastikler, kanserojendir, mutajenler ve endokrin bozucular çevreye kolaylıkla sızabilecek bir dizi kimyasal içerir. Lastik aşınmasından gelen küçük plastik parçacıklar ayrıca yutma ve soluma yoluyla vahşi hayata ve insan vücuduna girmektedir ve önemli olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilendirilmiştir.

Satılan tüm lastikler tıpkı ev aletlerinde uygulanan enerji etiketine benzer bir etiket uygulamasına tutulmaları gerekiyor. Bu etiket, tüketicinin satın alma kararlarını belirleyecek; yuvarlanma direnci, ıslak yol tutuşu, ses vb. yönlerde kılavuzluk sağlayacaktır.

Raporlar ve makaleler oy birliğiyle, lastik aşınmasının kaynağında plastik kirlenmesini önlemek için güçlü ve uygun maliyetli bir araç olarak etiketlenmesini önermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir